Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MODEL ZAKONA o državnoj pomoći posle elementarne nepogode: Garantovano pravo građana na državnu pomoć


Zaštitnik građana uputio je Vladi Srbije Model zakona o državnoj pomoći posle elementarne nepogode kojim bi se, po prvi put, garantovalo pravo građana na državnu pomoć, saopšteno je iz Kancelarije Zaštitnika građana.

Kako je navedeno, po važećim propisima, država ima mogućnost ali ne i obavezu da pomogne, što bi prihvatanjem ovog modela bilo promenjeno, takođe se, pored garancije prava građana, predviđaju uslovi i procedura za ostvarivanje prava na državnu pomoć, kao i način vršenja kontrole, što se do sada razlikovalo od slučaja do slučaja.

Model zakona garantuje pravo na državnu pomoć građanima u slučaju štete na objektima i stvarima neophodnim za život i stimuliše građane da osiguravaju imovinu, jer predviđa da pomoć dobijaju i oni koji su osigurani.

Do sada, građani koji su osigurali imovinu nisu mogli da računaju na državnu pomoć u slučaju elementarne nepogode, što nije bilo pravično niti podsticajno za građane da se osiguraju, stoji u saopštenju.

Posebno ranjive grupe, poput osoba sa invaliditetom, ljudi koji primaju socijalnu pomoć, ili nezaposlenih osoba, prema Modelu zakona imali bi prednost u redosledu rešavanja zahteva za državnu pomoć u slučajevima elementarne nepogode i prednost u redosledu dodele pomoći.

Model predviđa i pojačanu transparentnost svih postupaka u dodeli pomoći, kao i efikasnost administracije kroz sistem "jednog šaltera".

Kada pomoć preko države dostavljaju druge države ili međunarodne organizacije, Model zakona omogućava da se pri javnim nabavkama primene pravila primene koja za takve situacije važe u tim državama i međunarodnim organizacijama, kaže se u saopštenju.

Projekat izrade Modela zakona o državnoj pomoći posle elementarne nepogode podržala je Ambasada Kraljevine Danske u Srbiji, a ostvarena je saradnja i sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.06.2015.