Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVETSKA BANKA odobrila 2,2 milijarde dolara za Srbiju: Program podrške za period od 2015. do 2019. godine


Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je program podrške Srbiji (CPF) za narednih pet godina kojim je predviđeno izdvajanje za Srbiju od 2,2 milijarde dolara, saopšteno je iz te banke.

Tim programom za period od 2015. do 2019. kalendarske godine, odnosno fiskalne 2016 - 2020. godine, predlaže se davanje zajma za Srbiju Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 1,6 milijardi dolara i finansiranje Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u iznosu do 600 miliona dolara.

Tim sredstvima Svetska banka želi da u narednih pet godina podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji i, kroz to, pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

 Odbor izvršnih direktora pozdravio je konstantan napredak Srbije u sprovođenju strukturnih reformi koje doprinose makro-ekonomskoj održivosti i stvaraju konkurentnu tržišnu privredu. Ocenjeno je da Srbija, kako bi se vratila na put privrednog rasta, mora da stvara izvozno-orijentisanu privredu i omogući siromašnim i nekvalifikovanim ljudima da lakše nalaze posao.

Osim stvaranja uslova za privredni rast, posebnu pažnju treba posvetiti kreiranju šansi za zapošljavanje marginalizovanih grupa i nekvalifikovanih radnika, kako bi i oni od rasta mogli da imaju koristi, izjavio je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen.

Svetska banka je najavila da će posebno podržati napore na unapređenju efikasnosti u upravljanju javnim finansijama, mogućnosti državne administracije da sprovede reforme i pruža javne usluge i na pronalaženju rešenja za više od 500 državnih i društvenih preduzeća i za bolje poslovanje komunalnih i preduzeća za puteve.

Verujemo da će naši napori da pomognemo vladi da radi i troši manje, ali da ima bolje rezultate, otvoriti prostor za razvoj privatnog sektora, kako bi stvorio visoko vredne poslove, rekao je Verheijen.

Svetska banka će podržati napore vlade da se popravi poslovna klima, napravi transparentan i efikasan sistem koji se odnosi na zemljište i nekretnine i da se izgrade kvalitetne infrastrukturne mreže. U Srbiji Svetska banka finansira osam projekata, ukupne vrednosti 1,2 milijarde dolara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.06.2015.