Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSNIŽENJE REJTINGA LOŠE JE ZA BANKE, JER IM SE POVEĆAVAJU TROŠKOVI ZADUŽIVANJA


Međutim, ima mišljenja da držanje kapitala u rezervi umesto ulaganja u rizične poslove, na dugi rok, donosi stabilnost.

Ekonomski analitičari još procenjuju posledice udara jedne od najuticajnijih kreditnih agencija na američke i evropske banke. Rejting im je snižen, jer su, kao najznačajniji igrači u svetskim finansijama, u opasnosti zbog nestabilnosti finansijskog tržišta.

Sniženje rejtinga loše je za banke, jer im se povećavaju troškovi zaduživanja. Ima, međutim, mišljenja da im je tako, gledano na duži rok, učinjena usluga – manji rizik kod ulaganja novca.

U svetu postoji više od 70 agencija za procenu kreditnog rejtinga, ali se poverenje investitora drastično menja samo kad procenu nečije finansijske sposobnosti da jedna iz trojstva Standard end Purs, Fič ili Mudis.

Poslednja je izvršila udar na svetske finansije, jer je snizila rejting 15 bankarskih divova. Ipak, investitori nisu previše iznenađeni, jer je agencija taj korak najavila još u februaru.

Banke su suočene s padom profita bez većih izgleda za njegov rast, između ostalog, zbog teških uslova na tržištu, strožih pravila poslovanja i krize u evrozoni, obrazlaže Mudis svoju odluku.

“Nije to tako veliki događaj, jer je sniženje rejtinga bilo očekivano. Kad pogledate obrazloženje, vidite da je reč o rizicima koji su investitorima dobro poznati”, kaže analitičar Benoa de Broas.

Smanjenje rejtinga obično znači da se bankama povećavaju troškovi zaduživanja. Ali kamatne stope su sada male, pa troškovi ne mogu da se povećaju drastično.

Da su se investitori brzo prilagodili dokaz je to što su akcije tih banaka porasle. Analitičarima je najinteresantnije što je kreditna agencija u stvari napravila kategorizaciju najvećih svetskih banaka, slično fudbalskim ligama.

“Potrebne su nam zdrave banke da bismo imali zdravu privredu. Pitanje koje je Mudis pokrenuo prije se tiče bankarskog profita nego ekonomije. Banke u ovom trenutku imaju dovoljno kapitala i mislim da rizik nije prevelik”, kaže analitičar Fred Kenon.

Pojedini analitičari smatraju da upravo zbog toga što su banke pod pritiskom da više kapitala drže u rezervi, umesto da ga ulažu u rizične poslove, poslednje sniženje rejtinga, gledano na dugi rok, donosi stabilnost.

Ili, kako je to opisao ugledni američki nedeljnik Tajm – banke polako, ali sigurno od kockarnica postaju uslužna preduzeća.

Izvor: Capital

<<< Nazad na ostale vesti