Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMEŠTANJE PALATE PRAVDE U KATANIĆEVU ULICU: Sva suđenja koja su zakazana za septembar 2016. godine biće održana u novoj sudskoj zgradi Katanićevoj ulici. Drugi osnovni sud i Drugo osnovno tužilaštvo ostaće trajno u zgradi u Katanićevoj i nakon rekonstrukcije Palate pravde


Beogradska Palata pravde biće potpuno iseljena u avgustu 2016. godine, sve sudije, tužioci i zaposleni preseliće se u novu sudsku zgradu u Katanićevoj ulici, a u veliko zdanje u Savskoj ulici useliće se arhitekte i majstori svih zanata. Već u septembru počinju radovi na sanaciji i rekonstrukciji Palate pravde, koji će trajati dve godine.

Cela zgrada biće potpuno "oljuštena" iznutra i spolja, menjaće se sve instalacije i sve će kompletno biti renovirano, uključujući i plato ispred zgrade i pešačke prilaze. Jedino će spomenik cara Dušana ostati netaknut.

Ministarstvo pravde završava pripremu tendera za rekonstrukciju i sanaciju zgrade, a očekuje se da tender bude raspisan već sledeće nedelje. Radovi na adaptaciji zgrade biće finansirani iz kredita Evropske investicione banke, a početak radova planiran je za septembar 2016. godine. Ukupna neto površina objekta je 26.340 kvadratnih metara.

 – Prema projektu, planirano je da radovi na rekonstrukciji i sanaciji Palate pravde traju dve godine. Rekonstruisaće se ceo postojeći objekat, pripadajuća katastarska parcela sa pristupnim platoom i ostalim pešačkim prilazima. Projektom se predviđa prostorno, programsko, funkcionalno, tehničko i tehnološko unapređenje i osavremenjavanje uslova i standarda rada, svih neophodnih instalacija, sistema i opreme za efikasno, sigurno i bezbedno odvijanje svih radnih procesa budućih korisnika – rečeno je u Ministarstvu pravde.

Ovo će biti prva obnova beogradske Palate pravde od kada je izgrađena. Useljena je 1971. godine i u njoj su radila po dva beogradska opštinska suda i tužilaštva i nekadašnji Okružni sud u Beogradu, danas Viši sud. Najveći deo teritorije Beograda i prigradskih opština "gravitira" ka Palati pravde, pa je ona vitalni objekat beogradskog pravosuđa. Nedavno su parnična odeljenja osnovnih sudova preseljena u novu zgradu na Novom Beogradu (bivša zgrada Aeroinženjeringa), a jedan deo u Timočku ulicu na Crvenom krstu. U Palati pravde ostala je "krivica", a to znači sve istrage i suđenja za sva krivična dela, osim za organizovani kriminal i ratne zločine, koji se od 2003. godine sude u zgradi takozvanog Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

U Palati pravde sada se nalaze Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Prvi i Drugi osnovni sud, Prvo i Drugo osnovno tužilaštvo, Služba međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, Zemljišnoknjižno odeljenje.

Viši sud nadležan je za ceo Beograd, Prvi osnovni sud nadležan je za Palilulu, Zvezdaru, Vračar, Savski venac i Stari grad, a Drugi osnovni sud za Voždovac, Čukaricu, Rakovicu i Grocku. Zato u Palatu pravde dnevno dođe više od hiljadu građana, a toliko ima i zaposlenih.

Sva suđenja koja su zakazana za septembar 2016. godine neće biti održana u Palati pravde, nego u novoj zgradi u Katanićevoj ulici. Reč je o bivšoj zgradi Vojnotehničkog instituta. Radovi na njenoj adaptaciji već se privode kraju i očekuje se da se prve sudije iz Palate pravde usele već u julu. Drugi osnovni sud i Drugo osnovno tužilaštvo ostaće trajno u zgradi u Katanićevoj. Za Prvi osnovni sud i tužilaštvo i za Viši sud i tužilaštvo još nije izvesno gde će raditi tokom naredne dve godine, ali je najverovatnije da će najvećim delom biti privremeno smešteni u zgradu u Katanićevoj. To će biti ogroman posao, koji započinje već u julu, jer treba iseliti kompletne pisarnice i sve kancelarije.

Još se prave planovi razmeštaja, ali građani će biti blagovremeno obavešteni gde će se odvijati suđenja. Građani ne smeju da trpe zbog rekonstrukcije Palate pravde. Više detalja ćemo znati posle raspisivanja tendera i građani će biti na vreme informisani – kažu u Ministarstvu pravde.

Rekonstrukcija Palate pravde najavljivana je godinama. Veliki objekat je prilično dotrajao –oštećena su stepeništa, zidovi i podovi, polomljena stakla, polomljen inventar... U podrumu su pritvorske ćelije gde se već na osnovu pogleda na hodnike može pretpostaviti da su u veoma lošem stanju. Rekonstrukcija će obuhvatiti i podzemnu garažu.

Palata pravde prepoznatljiva je po crvenoj fasadnoj cigli, kojom su obloženi i spoljni i unutrašnji zidovi. Deo ovih zidova ostaće i dalje u zgradi, stakla će biti zamenjena i ceo objekat će dobiti moderan izgled, dostojan svog značaja.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 22.05.2016.
Naslov: Redakcija