Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Međunarodna konferencija – uloga centralnih banaka u procesu pristupanja evropskoj uniji 27. i 28. maja 2015.


Narodna banka Srbije će 27. i 28. maja organizovati međunarodnu konferenciju na temu „Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja Evropskoj uniji: koja je uloga centralnih banaka“.

Cilj ove konferencije je da podstakne saradnju i dijalog centralnih banaka država kandidata i potencijalnih kandidata u našem regionu radi sagledavanja zajedničkih dilema i razmene iskustava. Svetska ekonomska kriza ukazala je na snažnu međuzavisnost zemalja Evropske unije i zemalja u njihovom okruženju i istakla značaj unapređenja postojećih struktura koordinacije ekonomskih politika. U tom kontekstu, novo ekonomsko upravljanje u Evropskoj uniji utiče i na zemlje kandidate za članstvo u Evropskoj uniji, kao integralni deo procesa pristupanja. Izazovi s kojima se suočavaju centralne banke postali su složeniji, a njihova uloga u procesu pristupanja Evropskoj uniji izraženija i značajnija.

Ovaj skup, koji će se održati u Narodnoj banci Srbije, okupiće guvernere centralnih banaka Crne Gore i Albanije, viceguvernere centralnih banaka Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Turske, druge predstavnike centralnih banaka zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i predstavnike Evropske centralne banke, Evropske komisije i nadležnih institucija Republike Srbije. Konferenciju će otvoriti Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, a na skupu će, pored ostalih, izlagati i Dušan Vujović, ministar finansija, i Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije.

Konferencija se organizuje u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ), koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju kontinuirano podržava Republiku Srbiju putem mnogobrojnih bilateralnih i regionalnih projekata. 

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 22.05.2015.