Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKONI O LJUDSKIM I MANJINSKIM PRAVIMA, O SAVETU NACIONALNIH MANJINA I O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA


Srbija bi uskoro trebalo da dobije tri važna zakona iz oblasti Poglavlja 23 - pravosuđe i osnovna prava, što bi trebalo da omogući napredak u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, Meho Omerović.

Omerović je ukazao da je reč o Zakonu o ljudskim i manjinskim pravima, Zakonu o savetu nacionalnih manjina i Zakonu ravnopravnosti polova.

On je ukazao da Narodna skupština trenutno ne koristi svoju kontrolnu funkciju, podsetivši da je jedan od njenih zadataka da prati primenu usvojenih zakonskih rešenja i da li postoje sankcije prema onima koji ih krše.

Navodeći da su manjine postale moneta za potkusurivanje, Omerović je izneo lični utisak da se sa približavanjem obeležavanja pojedinih datuma "vadi oružje iz sanduka".

"Verujem da ćemo u narednom periodu biti u situaciji da vodimo dijalog. Žao mi je što u poslednjih nekoliko dana imamo ponovo teške i zapaljive reči, zabrane ulaska ministara i ponovo se zvecka oružjem", rekao je Omerović.

Džaba nam poglavlja i 23 i 35 ako mi nismo spremni da razgovaramo jedni sa drugima, kaže Omerović i dodaje da svi treba da suočimo sa onim što se dešavalo i da budemo ljudi.

Ljudska prava, ukazuje, imaju najširi kontekst, obuhvataju različita prava, uključujući i pravo poslanika da ih tema koja se tiče Poglavlja 23 ne interesuje, jer, primetio je, pored njega na sednici Konventa su prisutna tri poslanika.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poglavlju 23 imala dodatnih uslova u odnosu na druge zemlje.

Upozorio je da će susedi koji su članovi EU koristiti sve mogućnosti da pojačaju pritisak za ostvarivanje prava njihovih naroda koji žive u Srbiji, te da se tome mora prići pažljivo.

"Moramo biti svesni da postoje problemi i da neće sami od sebe nestati. Moramo raditi na tome da se zakoni sprovode u praksi", poručio je Omerović.

Izvor: Vebsajt Kurir, 23.04.2018.
Naslov: Redakcija