Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA RADI NA POGLAVLJIMA 25 I 26: Ove oblasti odnose se na istraživanje, naučno tehnološki razvoj, obrazovanje, kulturu i mlade. Oba poglavlja se istovremeno otvaraju i zatvaraju, a pregovori o njima su vrlo kratki


Srbija radi na poglavljima 25 i 26 i već usklađuje mišljenja i razgovara sa Evropskom komisijom kako bi ona bila uskoro i otvorena, izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije u procesu pristupanja EU, Tanja Miščević.

Ona je podsetila je da se ta poglavlja odnose na istraživanje i naučno tehnološki razvoj i obrazovanje, kulturu i mlade, navodeći da se poglavlja u isto vreme otvaraju i zatvaraju i da su pregovori o njima vrlo kratki.

"Pitanje obrazovanja, načina obrazovanja, organizovanja visokih i strukovnih škola i profesionalnog obrazovanja nisu tema pregovora sa EU, jer je to naravno stvar svake od država članica, na koji način će najbolje organizovati obrazovni sistem, ali neki elementi saradnje koja se odnosi na evropski obrazovni prostor naravno da moraju postojati", rekla je Miščević.

Dodala je da u samom pregovaračkom procesu pitanje obrazovanja nema mesta samo u Poglavlju 26, već u mnogim pogljavljima i da bi bili u velikoj zabludi ako to zanemarimo.

"Sistem obrazovanja i unapređenje obrazovanja sa akcentom na njegovoj primeni, koja je vodeća ideja, je takođe i predmet Poglavlja 25, koje se odnosi na istraživanje i razvoj. Ta dva poglavlja (25 i 26) se istovremeno otvaraju i zatvaraju, pregovori o njima su vrlo kratki, ali je pitnje obrazovanja prisutno i u drugim oblastima, koje ne primećujemo da su u ovom momentu interesantne i važne", rekla je Miščević, dodajući da će, na primer, obrazovanje za industrijski razvoj biti predmet Poglavlja 20, na kojem se takođe vrlo ozbilno radi.

Kao primer je pomenula i Poglavlje 27, koje se odnosi na unapređenje zaštite životne sredine, a koje neće moći na najbolji način da bude uređeno, ako ne razmišljamo o budućim kadrovima koji će sprovoditi sve o čemu se pregovara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija