Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O ORGANIZOVANJU, SPROVOĐENJU I NAČINU POLAGANJA VOZAČKOG ISPITA, VOĐENJU I ROKOVIMA ČUVANJA EVIDENCIJA O VOZAČKOM ISPITU I USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI VOZILO NA KOJEM SE OBAVLJA VOZAČKI ISPIT: Udruženje auto-škola Beograda nezadovoljno novim načinom sistema obuke kandidata i polaganja vozačkog ispita, koji se primenjuje od 1. januara 2016. godine


Udruženje auto-škola Beograda pozvalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Upravu saobraćajne policije da hitno reše probleme izazvane primenom novog informacionog sistema u obuci vozača koji, kako se navodi, otežava obuku i rad auto-škola.

Kako je ocenilo to udruženje, novi informacioni sistem osposobljavanja kandidata za vozače (ISO), koji se primenjuje od 1. januara 2016. godine, nije doprineo boljoj i kvalitetnijoj obuci "već nepotrebno komplikuje i otežava proces ugrožavajući Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) zagarantovano pravo na rad auto-škola".

"Sistem na čije smo greške bezuspešno ukazivali i tokom test faze, vrlo često onemogućava rad škola, kad server padne predavači ne mogu da drže nastavu, instruktori da vrše prepis knjige rada u ISO, praktični ispiti zbog obaveze nošenja laptopova ne počinju na vreme i dolazi do čestih prekida, a povremeno i do prekida teorijskih ispita", stoji u saopštenju.

Udruženje je ocenilo da je Uprava saobraćajne policije pokušala da prebaci krivicu na auto-škole, "netačno ih optužujući da nisu nabavile odgovarajuću opremu ili obezbedile internet iako je sve obezbeđeno u skladu sa preporukama Uprave".

"Umesto da svi zajedno radimo na poboljšanju obuke i izlasku bezbednijih vozača na ulice, prinuđeni smo da se bavimo stvarima koje nemaju veze s tim. Zato apelujemo na nadležne da u međusobnoj komunikaciji i radu na otklanjanju problema doprinesemo opštem cilju - većoj bezbednosti u saobraćaju", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt N1 info, 22.04.2016.
Naslov: Redakcija