Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O UPISU UČENIKA U SREDNJU ŠKOLU: Propisano je rangiranje kandidata za upis u gimnaziju i stručnu četvorogodišnju školu. Pravo na upis imaće kandidati sa najmanje 50 bodova. Novost je da se neće računati bodovi sa takmičenja, osim u školama i odeljenjima za talente


Pripreme testova za malu maturu uveliko su počele, a bezbednost je u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde se pitanja pripremaju, već podignuta na najviši nivo. Od ove godine uveden je dodatni sistem provere, povećan broj kamera za video-nadzor, a svaki ulazak u Centar za ispite i štampariju strogo je kontrolisan.

Dr Branislav Ranđelović, koji je odnedavno vršilac dužnosti direktora Zavoda, kaže da su sada preduzete sve mere kako bi završni ispit protekao bez nepravilnosti. U poslednjih pet godina dva puta je "provaljivan" maturski test. Prvi put krivci nisu pronađeni, a drugi put krivac je nađen i kažnjen.

- Prema nalogu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuli smo 28. marta posebnu proceduru koja se primenjuje na poverljive poslove. Imamo novi sistem evidencije i nadzora, a od ove godine pod specijalnom kontrolom pristupa je ne samo štamparija, već i čitav Centar za ispite - objašnjava Ranđelović. - U Zavodu su trenutno prevodioci na jezike manjina.

Testovi će biti štampani na srpskom i šest manjinskih jezika - mađarskom, albanskom, slovačkom, rusinskom, rumunskom i hrvatskom. Osim na manjinskim jezicima, štampaju se posebni testovi za đake koji su ranije završili osmi razred, ali nisu polagali maturu, kao i za slepe, na Brajevom pismu. U celoj Srbiji ima i oko 50 slabovidih učenika, za koje Zavod priprema testove posebne sa uvećanim slovima.

- Svi testovi biće gotovi tokom maja, a prvih dana juna, pod policijskom pratnjom, poslaćemo ih u štampariju. Kod nas će se štampati testovi za slepe, slabovide, nacionalne manjine i drugi testovi koji idu u malim tiražima. Svi će biti transportovani u sigurnosnim kesama i pod policijskom pratnjom - objašnjava Slavica Pešić, pomoćnica direktora Zavoda.

- Ukupno pripremamo 40 varijanti testova za završni ispit - objašnjava Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu. - Ove godine nema novina u samim testovima. I dalje će svaki test imati 20 zadataka, od čega će 40 do 50 odsto biti na osnovnom nivou, a ostali na srednjem i naprednom. Timovi nastavnika pripremaju veliki broj zadataka, od kojih će biti napravljen konačan izbor. Za matematiku, recimo, šest nastavnika pripremilo je 700 zadataka od kojih će biti izabrani oni koji će se naći na testu.

Na kombinovanom testu, dodaje, pet pitanja biće iz biologije, po četiri iz istorije, geografije i fizike i tri iz hemije.

Jedina novina ove godine biće prag znanja, tj. minimum od 50 bodova za upis u četvorogodišnje škole, kako je to predviđeno Pravilnikom o upisu učenika u srednju školu ("Sl. glasnik RS", br. 41/2014, 37/2015, 46/2015, 75/2015 i 39/2016). Prema rečima Dragane Stanojević, to je lako dostižno, jer je dovoljno da, na primer, đak sa prosekom 3,5 u višim razredima, na sva tri testa osvoji ukupno jedan bod.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 22.04.2016.
Naslov: Redakcija