Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG DA SE ZAKON O PRESTANKU VAŽENJA ZAKONA O UMANJENJU NETO PRIHODA LICA U JAVNOM SEKTORU, DONESE PO HITNOM POSTUPKU


Skupština Srbije usvojila je 6. decembra 2013. godine Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru koji predviđa smanjenje plata većih od 60.000 dinara.


Zakon je stupio na snagu 1. januara ove godine, a na njegovu neustavnost upozoravali su zaštitnik građana Saša Janković i sidikati pojedinih javnih preduzeća.


Nezavisni sindikat beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", početkom marta Ustavnom sudu Srbije podneo je inicijativu za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene plate u javnom sektoru.

Borislav Stefanović i Gordana Čomić uputili su u Skupštinu Srbije predlog zakona kojim traže hitno ukidanje solidarnog poreza.

Oni su zatražili da se Zakon o prestanku važenja zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, donese po hitnom postupku.


Kako je navedeno u obrazloženju, usvajanje tog zakona po hitnom postupku, neophodno je kako bi se izbegle "štetne posledice po zaposlene u javnom sektoru, kao i celo društvo".


U obrazloženju se konstatuje, da je Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru neustavan, odnosno da se njim uvodi porez koji nije u skladu sa najvišim državnim aktom.


"Prvi razlog, zbog kojeg je navedeni zakon, tačnije odredbe kojima se uređuju poreske osnovice i poreske stope, neustavan, jeste da krši osnovno ustavno načelo u jednakosti pravnog poretka. Razlog je u tome, što se materija oporezivanje dohotka uređuje isključivo Zakonom o porezu na dohodak građana", stoji u obrazloženju. 

Izvor: Blic