Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PROCESU EVROINTEGRACIJA BITNIJE SPROVOĐENJE OBAVEZA OD BROJA USVOJENIH ZAKONSKIH I PODZAKONSKIH AKATA


Merilo uspeha Srbije u procesu pridruživanja EU će biti sprovođenje svih naših obaveza, a ne broj usvojenih zakonskih i podzakonskih akata, ocenila je šefica Pregovaračkog tima sa EU, Tanja Mišćević.

Mišćević je na okrugom stolu o socijalnom dijalogu rekla da će biti važno kako je zaista ostvareno ono što je previđeno, pa i pogledu akcionog plana za Poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje.

"Prema oceni EK tokom skrininga ovo nije oblast kojom se možemo pohvaliti, socijalni dijalog nije na najbolji način niti shvaćen niti iskorišćen u Srbiji. Što pre budemo u Srbiji svesni toga onda možemo da radimo, dobro je da postoji razumevanje Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja", rekla je Miščević.

Ona je podsetila da je poenta samog pregovaračkog procesa, kako ispraviti situacije koje su problematične, ne samo u kontekstu evropskih integracija već uopšte, kao i poboljšanje stanje u zemlji u najrazličitijim oblastima.

Pregovori ne postoje samo radi sebe već su pored krajnjeg rezultata, ulazak u EU, bitni i zbog dostizanja standarda, ocenila je ona.

Ona je istakla važnost dijaloga sa civilnim društvom u širem smislu, akademske zajednice, NVO, sindikata, poslodavcakih asocijacija, Privredne komore.

"Mi naše aktivnosti u pregovaračkom procesu ne možemo da predstavimo Briselu ako ih najpre sa vama ne iskonsultujemo. To je značajna i važna uloga koju civilno društvo dobija u pregovaračkom procesu, ne zbog potvrđivanja Briselu već zbog stavova inicijativa i rešenja", rekla je Miščević.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošjlavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević smatra da se na socijalnom dijalogu treba insistirati.

"Ocena stanja ne zavisi samo od države, pitaju se i socijalni patrneri, pitaju se i druge organziacije. Ocena Ministarstva je da je socijalni dijalog na višem nivou nego što je bio pre godinu i po dana", rekao je Ivanišević.

On je naveo da se priprema pregovaračka pozicija za Poglavlje 2 - Sloboda kretanja radnika, izrazivši očekivanje da će ona biti spremna u aprilu 2016. godine, a kada je reč o Poglavlju 19, tu se radi Akcioni plan.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.03.2016.
Naslov: Redakcija