Zastava Bosne i Hercegovine

NEPREDVIDLJIVOST I NETRANSPARENTNOST SISTEMA PARAFISKALNIH NAMETA JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA POSLOVANJA : Oko 500 parafiskalnih nameta uvedeno kroz veliki broj različitih propisa


Nepostojanje reda u sistemu parafiskalnih nameta i jasne veze između izvršene usluge i cene koja se plaća za tu uslugu, osnovni su problemi privrednika u Srbiji, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković na predstavljanju rezultata istraživanja Unije poslodavaca Srbije (UPS) o troškovima poslovanja preduzetnika, malih i srednjih preduzeća (MSP).

Atanacković je naglasio da su privrednici u Srbiji opterećeni različitim oblicima nameta, uvedenim kroz veliki broj propisa, što dosta otežava njihovo poslovanje.

"Sa aspekta predvidljivosti poreskog i poslovnog okruženja, važno je da bilo kakve promene, povećanje ili uvođenje parafiskalnih nameta budu transparentne, ali da se ostavi dovoljno vremena da se privrednici informišu i prilagode svoje poslovanje tome", kazao je.

Atanacković je naglasio da UPS podržava svako rešenje koje predloži Vlada Srbije koje je u interesu poslodavca, u cilju da privreda Srbije napreduje, a ne da se oni koji su uspešni zbog raznih nepromišljenih zakonskih propisa teraju u sivu zonu.

On je kao primer nekih nelogičnih nameta naveo enormno visoke cene koje se plaćaju za uklanjanje otpada, jer se račun formira na osnovu površine preduzeća, a ne prema kubikaži napravljenog đubreta, pa tako neka preduzeća dobijaju račune od preko 100.000 dinara iako skoro nemaju otpad.

Istraživanje UPS-a o troškovima poslovanja preduzetnika i MSP vezanih za primenu zakonskih propisa u Srbiji urađeno je na osnovu detaljne analize 140 zakona gde je identifikovano 499 parafiskalnih nameta, analize stavova preduzeća i preduzetnika o tim nametima i istraživanjima drugih organizacija poslodavca i iskustava međunarodnih organizacija i domaćih ekonomskih instituta.

Izvor: RTV, 24.03.2015.