Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik upozorio Ministarstvo da škole prikupljaju podatke o građanima na nezakonit način - Ministarstvo naložilo obustavu postupka i uništavanje prikupljenih podataka


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je Ministarstvo prosvete da osnovne škole širom Srbije prikupljaju lične podatke o učenicima za potrebe nabavke besplatnih udžbenika.

Šabić je u otvorenom pismu, nakon žalbi građana, obavestio ministra Srđana Verbića da je ustanovljeno da Ministarstvo ne pribavlja, niti obrađuje podatke o učenicima i njihovim porodicama, ali da ih obrađuju škole.

Osnovne škole, kako tvrdi Šabić, traže od roditelja da popune obrazac "Projekat besplatni udžbenici - prijavni obrazac" u kojem se traži niz ličnih podataka, pozivajući se na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 55/2013). Ovakvim načinom prikupljanja informacija krši se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012).

Kako je naveo poverenik, u obrascu se traži potvrda iz PIO fonda o primanjima roditelja i radnom stažu, a traži se i medicinska dokumentacija o bolesti članova porodica.

"Smatram da je neophodno da Ministarstvo što pre obavesti sve osnovne škole u Srbiji kojima je već dostavilo obrazac da odmah obustave dalje prikupljanje podataka, a u cilju sprečavanja dalje nezakonite obrade podataka, kao i da na odgovarajući način izbrišu, odnosno unište do sada prikupljene ove podatke, jer je to rađeno suprotno zakonu", naveo je Šabić.

Ministarstvo je, reagujući na upozorenje Poverenika, uputilo obaveštenje direktorima osnovnih škola da obustave te aktivnosti, a do tada prikupljeni podaci unište. Reč je o fotokopijama lične karte i /ili zdravstvene knjižice, kao i dokumentaciji u vezi sa nekim posebnim kategorijama - uverenja nadležnih institucija o radnom stažu ili visini primanja koja se odnose na kategorije roditelja borca, vojnog invalida ili onih koji imaju status raseljenog ili prognanog lica.

Obustavljanje prikupljanja podataka odnosi se i na medicinsku dokumentaciju o teško bolesnom članu porodice. 

Izvor: Radio 021, 24.03.2015.