Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE IZBORNOG POSTUPKA: Glasanje srpskih državljana u inostransvu putem interneta - za i protiv


Državljanima Srbije koji žive u inostranstvu trebalo bi dozvoliti da elektronskim putem podnesu zahtev za upis u birački spisak i da glasaju preko interneta, izjavio je advokat i stručnjak za izborno pravo Miljkan Karličić.

Na okruglom stolu Kuće pravde Strazbur posvećenom izbornom pravu i dijaspori, Karličić je rekao da bi se na taj način povećao broj državljana Srbije iz dijaspore koji glasaju na izborima u Srbiji.

On je ukazao da je trenutno taj broj veoma mali navodeći da je na prošlim parlamentarnim izborima glasalo nešto više od 4.000 državljana Srbije u inostranstvu.

Osvrnuvši se na ovaj predlog, Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju rekao je da se postavlja pitanje zbog čega to pravo ne bi imali i građani koji žive u Srbiji.

Nama je za omogućavanje elektronskog glasanja potrebna profesionalizacija izbornog aparata, dodao je Vuković i naveo da trenutno u Srbiji postoji partijska izborna administracija i da stranke na taj način jedne druge kontrolišu. On je ocenio da postoji otvorena dilema da li samo državljanstvo može da bude osnov za pravo glasa, dodavši da direktive Saveta Evrope i Venecijanske komisije pokazuju da državljanstvo gubi, a da prebivalište dobija na snazi prilikom omogućavanja prava glasa.

Teško možemo da kažemo da je trend da državljani dobijaju pravo glasa, istakao je.

Uvek se uvode dodatni kriterijumu i oni su različiti od zemlje do zemlje. Kod nas postoji kriterijum prebivališta i punoletstva, objasnio je Vuković i dodao da državljani koji žive u dijaspori ne mogu da glasaju na lokalnim izborima u Srbiji.

Izvor: Danas, 24.03.2015.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: