Email Print

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O RADNOJ VERZIJI NACRTA ZAKONA O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Zakonska zaštita za sve koji prijave korupciju


Savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić izjavio je da je cilj zakona o zaštiti uzbunjivača pružanje sveobuhvatne i apsolutne zaštite osoba koje prijave zloupotrebe, korupciju ili nepravilnosti u privatnom ili javnom sektoru, koja će biti omogućena od strane Višeg suda.

Ilić je na javnoj raspravi o radnoj verziji Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača u Palati Srbija rekao da je potrebno da državni organi i institucije budu sigurno utočište uzbunjivaču, koji im se obraća za efikasnu pravnu pomoć i zaštitu putem tužbe.

Ovaj zakon će, kako je dodao, zaštititi ona lica koja su prijavila korupciju, a kojima preti otkaz od strane poslodavca, premeštaj u drugi grad, ili niže rangirani status.

Savetnik ministra pravde i državne uprave Mirjana Mihajlović ukazala je na to da će, ukoliko Narodna skupština Republike Srbije usvoji ovaj zakon u junu ove godine, biti poboljšana stopa otkrivanja nezakonitosti u našem društvu, na taj način što će procesuiranjem određenih nepravilnosti biti vraćeno poverenje u nadležne institucije.

Mihajlović je precizirala da su nacrtom ovog zakona predviđena tri kanala uzbunjivanja.

Prema njenim rečima, preporuka Saveta Evrope, koju je radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave poštovala prilikom pisanja nacrta ovog zakona, jeste da

Nacrt ovog zakona, kako je naglasila, predviđa još širu zaštitu od one koja je predložena preporukom.

Sudija Prekršajnog suda u Beogradu i član Radne grupe koja radi na izradi ovog dokumenta Marijana Šarac istakla je da će zakon o zaštiti uzbunjivača uvesti jednu novinu koja će omogućiti zaštitu ne samo licima koja prijave korupciju- uzbunjivačima, već i sa njima povezanim licima, kao što su, na primer, članovi porodice, koji takođe trpe štetne posledice zbog uzbunjivanja.

Šarac je ponovila da će Srbija nakon usvajanja ovog zakona biti lider u regionu u sveobuhvatnoj borbi protiv korupcije.

Prisutnima su se obratili i vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović i urednik portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović, koji su uputili poziv prisutnima da komentarima i sugestijama doprinesu izradi kvalitetnijeg zakonskog rešenja.

Javnu raspravu je organizovalo Ministarstvo pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije, uz podršku USAID - Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast JRGA.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 24.3.2014.