Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVNA DRŽAVA I VLADAVINA PRAVA


Uspostavljanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa koje podrazumeva integritet sudova i sudija, nepristrasnost, stručnost i visok standard donošenja presuda osnova su na kojoj se gradi pravna država i vladavina prava.

Srbija još nije dostigla taj standard, a priključenje Evopskoj uniji i reforme koje će uslediti, ako ostanemo dosledni u toj evropskoj orjentaciji, omogućiće uvođenje reda u sistem pravosuđa.
 

Kao početna dijagnoza srpskog pravosuđa može da posluži sledeće:  

  • ni posle 14 godina od demokratskih promena nisu kažnjeni istaknuti predstavnici režima koji je zemlju uveo u sankcije i rat, a delove kriminalnog podzemlja postavio kao nedodirljivu kastu iznad zakona i suda.
     
  • to je sistem u kome godišnje zastari više od 800 predmeta, a u 2012. godini je zastarelo čak oko 1.000 predmeta.
  • radni spor traje u proseku dve godine a zakonski rok je šest meseci.
     
  • predsednici sudova se godinama drže u vd stanju tako da nisu slobodni u odlučivanju niti imaju pun kapacitet odgovornosti.
     
  • sudije koje su prekršile zakon ili odugovlačile sa donošenjem presuda nisu kažnjene, već su napredovale u službi.

  •  sudije koje su donosile odluke suprotne volji političke vrhuške bile su u pritvoru ili se njihovo napredovanje sprečava.

 

Kroz analizu pojedinih sudskih slučajeva, razgovore sa nezavisnim ekspertima, profesorima, advokatima i svedočenja ljudi koji su žrtve tog sistema bavićemo se pitanjem zašto u Srbiji zastarevaju slučajevi, uticajem politike na sudstvo, korupcijom u sudstvu, nekažnjenim lekarskim greškama, radnim pravom, diskriminacijom određenih grupa u pravosuđu, parnicama koje traju i po nekoliko decenija... 

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/451690/Da-li-je-pravda-u-Srbiji-dostizna