Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OTVARANJU TAJNIH DOSIJEA DO DANAS NIJE DONET


Zakon o otvaranju tajnih dosijea do danas nije donet zato što smo javno mnjenje i mi koji smo tražili otvaranje dosijea bili značajno slabiji od vlasti i onih koji bi bili pogođeni otvaranjem. To nas je svrstalo u red malobrojnih zemalja u Evropi koje dosijea nisu otvorile, kaže za Danas advokat Božo Prelević.

  • Načelno su svi za otvaranje dosijea, ali se ovom poslu još uvek ne pristupa. Da li možda postoji strah od otkrivanja ko je radio kao doušnik?

- A ko je iz vlasti iskreno za otvaranje i šta ih je ili ko ih je i čime sprečio da to urade? Odgovor na ovo pitanje je suština naše stvarnosti.

  • Rešavanje ovog pitanja kod nas se često pominje u kontekstu procesa evrointegracija. S druge strane, iz EU se to ne postavlja kao uslov, ali se Srbiji preporučuje da završi sa tim poslom. Da li ćemo i dosijea otvoriti samo zato jer to preporučuje EU a ne zbog nas samih, odnosno suočavanja sa prošlošću?

- Srbi malo šta rade ako baš ne moraju, a i to što moraju rade najkasnije što mogu, zato što stavljaju svoje male interese ispred nacije. Potkradaju budućnost svoje dece. EU hoće vladavinu prava, standard, tržište. Samo nemojte da se lažemo da je neko hteo, a nije mogao. Istina je: niko nije hteo a svi su mogli.

  • Šta bi otvaranje dosijea zapravo donelo Srbiji?

- Novu Srbiju, gde se zna ko je ko i ko je šta, a posebno bi se i otvorila tesno interesno povezana družina državnih službenika, medija, finansija, politike, monopola, obrazovanja i državnih službenika.

* Da li bi otvaranje dosijea rasvetlilo neke od zločina iz devedesetih?

- Svakako da bi bacilo novo svetlo na neke događaje, ubistva, motive i interese.

Izvor: www.danas.rs, Boban Karović