Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE: Predstavnici SKGO i dalje nezadovoljni Nacrtom zakona


Zajednički rad na pripremi strateških dokumenata na unapređenju položaja i odgovornosti lokalnih samouprava, kao srednjoročnog cilja reforme javne uprave dogovoren je na sastanku ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i predstavnika Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, prisutni gradonačelnici i predsednici opština izrazili su punu podršku naporima da se naplata javnih prihoda poveća na svim nivoima vlasti i srednjeročnom cilju finansijske održavosti.

Predstavnici SKGO istovremeno su ponovili nezadovoljstvo zbog predloženih rešenja u Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Ministarka smatra da oslonac Nacrta zakona mora biti na izvornim prihodima lokalnih samouprava i stoga je predložila da je neophodno, u što kraćem roku, izaći sa konkretnim predlozima za unapređenje tog zakonskog rešenja.

Dogovoreno je i da će Radna grupa predstaviti analize efekta Nacrta zakona na pojedine lokalne samouprave, kako bi se pripremila prelazna rešenja koja će obezbediti, da, uz dobro rukovođenje, svaka lokalna samouprava može da se prilagodi novim uslovima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.01.2016.
Naslov: Redakcija