Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Predlogom zakona neki prekršaji su ukinuti, neki su dodati, a kazne za već postojeće prekršaje su i do 50 puta veće. Kazne mogu biti novčane, rad u javnom interesu ili kazne zatvora. Skitničenje i držanje opasnih životinja bez nadzora ukinuti su kao prekršaj. Vređanje službenog lica više postaje prekršaj za koji možete biti sankcionisani dvomesečnim zatvorom. Predviđene su stroge kazne za prosjačenje, vračanje i tumačenje snova, prostituciju, upotrebu pirotehničkih sredstava


Predlog zakona o javnom redu i miru predviđa rigorozne kazne čak i za nešto što nazivamo banalnim prekršajima.

Dovoljno je da u svojoj ulici "odvrnete do daske" omiljenu pesmu i to zadovoljstvo može vas koštati čak 30.000 dinara.

Tražnje od nepoznatih ljudi na ulici 20 dinara moći će da vas košta 30 dana, jer će se i prosjačenje na ulici tretirati kao težak prekršaj.

Za neke prekršaje, poput preprodaje karata za koncerte, bioskopske projekcije i druge događaje moraćete da idete u zatvor ili na društveno koristan rad.

Prema Predlogu zakona čak će se i vikanje na ulici kažnjavati novčano ili kaznom zatvora.

Predloženo je da se onaj ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana kazni novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 21.01.2016.
Naslov: Redakcija