Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS I EVROPSKA KOMISIJA POTPISALI FINANSIJSKI SPORAZUM KOJIM SE SRBIJI ODOBRAVA 84,8 MILIONA EVRA IZ INSTRUMENTA ZA PRETPRISTUPNU POMOĆ: Sredstva su namenjena realizaciji projekata u oblastima reforme državne uprave, konkurentnosti, energetike, unutrašnjih poslova i zapošljavanja


Između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije, 23. decembra 2015. godine, potpisan je finansijski sporazum kojim se Srbiji odobravaju sredstva u iznosu od 84,8 miliona evra, iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć - IPA za 2014 godinu.

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator, Jadranka Joksimović i direktorka u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Ketrin Vent.

Nakon uspešno sprovedenog procesa pripreme IPA programa za 2014. godinu, Evropska komisija u decembru 2014. godine odobrila 187,1 miliona evra Srbiji, od čega su u junu 2015. godine potpisani Finansijski sporazumi za sredstva u iznosu od 102,3 miliona evra, dok se Finansijskim sporazumom koji je potpisan 23. decembra 2015. godine, odobrava korišćenje preostalih 84,8 miliona evra.

Sredstva, u iznosu od 84,8 miliona evra, su namenjena realizaciji projekata u oblastima reforme državne uprave, konkurentnosti, energetike, unutrašnjih poslova, zapošljavanja.

U okviru programa biće finansirano unapređenje zapošljavanja mladih, finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća bespovratnim sredstvima, smanjenje štetnih emisija u bloku A4 termoelektrane Nikola Tesla, jačanje kontrole granice, uključujući modernizaciju graničnog prelaza Kotroman, podršku unapređenju upravljanja imovinom lokalnih samouprava, rekonstrukcija dečjih igrališta, rekonstrukcija tri administrativna prelaza Jarinje, Končulj i Mučibabe, podrška usklađivanju sa propisima EU u različitim oblastima.

Najveći deo sredstava odobrenih Finansijskim sporazumom, u iznosu od 65,6 miliona evra će biti sproveden po modelu indirektnog upravljanja, što znači da će nacionalne institucije sprovoditi program, dok će Ministarstvo finansija biti odgovorno za sprovođenje nabavki, ugovaranje i finansijsko upravljanje.

Imajući u vidu napredak u rešavanju pitanja kapaciteta Kancelarije za reviziju sredstava EU, ukinuta je suspenzija zahteva za isplatu sredstava za predfinansiranje Programa IPA 2013 iz juna 2015. godine i Evropska komisija je odobrila prvu uplatu sredstava u iznosu od skoro 21 milion evra.

Izvor: Vebsajt Novosti, 23.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija