Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O POSTUPKU UTVRĐIVANJA ČINJENICA O POLOŽAJU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA U PORODILIŠTIMA U REPUBLICI SRBIJI: Predstavnici udruženja roditelja nestalih beba protive se Nacrtu zakona koji predviđa novčanu naknadu, ali ne i otvaranje istraga o nestalim bebama


Predstavnici Udruženja za istinu i pravdu o bebama i Beogradske grupe roditelja nestalih beba predali su Narodnoj skupštini Republike Srbije pismo protiv Nacrta zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji.

Predstavnici tih udruženja objasnili su da se protive Nacrtu zakonu koji predviđa novčanu naknadu, ali ne i otvaranje istraga o nestalim bebama.

"Apelujemo da Nacrt zakona ne prođe u skupštinsku proceduru. Posle mučne borbe i 13 godina došlo je vreme da kažemo dosta i tražimo istragu za svaki konkretan slučaj", rekao je Radiša Pavlović iz Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

Pavlović je pozivao državu i nadležne organe da omoguće te istrage, navodeći da država ima kapacitete za to.

"Službe bezbednosti imaju podatke o našoj deci. Mi tražimo istinu o svojoj deci, a nakon što je saznamo možemo da govorimo o modelima odgovornosti", rekao je Pavlović.

Predstavnici udruženja su predali pisma za predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije i poslaničke grupe, a najavili su da će ga uputiti i predsedniku države, Tomislavu Nikoliću.

U pismu navode da Nacrt zakona smatraju sramnim i uvredljivim i ukazuju da pomaka u rešavanju slučajeva nestalih beba nema, te da se ni u jednom pokušaju nadležni organi i komisije nisu potrudili da ispoštuju da se formira organ koji će se baviti punim istražnim radnjama, a koji će biti pod kontrolom određenih nezavisnih institucija.

Izvor: Vebsajt Novosti, 23.12.2015.
Naslov: Redakcija