Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O PRAVILIMA ZA SPROVOĐENJE FINANSIJSKE POMOĆI EU


Pravna baza Paragraf Lex

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma između Republike Srbije i Evropske komisije o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći Evropske unije Republici Srbiji u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Podrška EU na bazi ovog programa usmerena je na reforme institucija, ekonomski i regionalni razvoj, zapošljavanje, unapređenje poljoprivrede i regionalnu saradnju, a Srbiji će iz IPA II fondova u narednih sedam godina na raspolaganju biti 1,5 milijardi evra. Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je cilj da sredstva budu namenjena onim projektima koji su ocenjeni kao strateški i tehnički su spremni i zreli za finansiranje, i dodala da će Srbija u narednih sedam godina učestvovati u osam programa prekogranične i transnacionalne saradnje.

Prema njenim rečima, u narednih sedam godina Srbija će godišnje imati na raspolaganju približno 200 miliona evra, pri čemu novinu čini to da će svaka zemlja moći da konkuriše i za dodatna sredstva kao jednu vrstu nagrade za uspešno sprovođenje projekata sredstvima IPA II. Druga novina, kazala je, jeste to da će se IPA II u potpunosti zasnivati na sektorskom pristupu, što znači da će se umesto finansiranja pojedinačnih projekata, finansirati samo sprovođenje sektorskih strategija.

Ona je podsetila na to da se Vlada Srbije obavezala na to da do 2018. godine ispuni sve uslove, odnosno u potpunosti uskladi domaće sa zakonodavstvom EU.

Izvor: Press-služba Vlade Republike Srbije, 23.12.2014.