Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Kazne propisane Zakonom za izbegavanje vakcinacije kreću se od 30.000 do 150.000 dinara. Kazne ne naplaćuje dom zdravlja, već sanitarna inspekcija zavoda za javno zdravlje. Zakonom su predviđene kazne i za zdravstvene ustanove u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara ukoliko se ne pridržavaju mera u skladu sa Zakonom


Domovi zdravlja u Srbiji šalju na kućne adrese plave koverte sa pozivom za vakcinaciju. Ko se ne odazove, platiće kaznu od 150.000 dinara.

Jedan od primera je i Dom zdravlja Vršac, koji je nedavno poslao obaveštenje građanima rođenim 1992. godine u Vršcu da se vakcinišu od zaraznih bolesti sa upozorenjem da će, ukoliko se ne odazovu, platiti kaznu od 450 do 6.000 dinara.

Međutim, ispostavilo se da su ti obrasci stari jer, po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016), kazne su čak tri puta veće - od 30.000 do 150.000 dinara.

Direktorka DZ Vršac dr Rodika Petku objašnjava da novi obrazac nisu imali.

- Obrasce daje Zavod za javno zdravlje iz Pančeva i to svi domovi zdravlja imaju i trebalo bi svi da rade na isti način kako bi se uradila imunizacija i vakcinacija stanovništva. U ovom slučaju poslati su obrasci na 500 adresa za antitetanus terapiju. Odnosno, tetalfan i tetabulin. Recimo, neko se povredio i primio je antitetanus vakcinu, nakon mesec dana ide druga doza, treća na godinu dana i četvrta na deset godina. To je dakle terapija iz četiri doze i kada počnete, obavezno je da završite. Ako se ne poštuje i ako se neko povredi opet, a nije se odazivao na redovne doze, terapija mora da počne ponovo i onda su to bačene pare i doze - navodi dr Petku i objašnjava:

- Pacijent se povredi, primi prvu dozu i posle zaboravi. Mi vodimo evidenciju i po Zakonu smo dužni da ih obavestimo da vakcina ne bi propala. Neki kojima smo poslali treba da prime drugu, neki treću dozu.

Ona pojašnjava da kazne ne naplaćuje dom zdravlja, već sanitarna inspekcija zavoda za javno zdravlje postupa po zakonu. Sanitarna inspekcija dva puta godišnje skuplja dokumentaciju. Inspekcija prvo šalje opomenu onima koji se nisu odazvali.

Zakonom su predviđene kazne i za zdravstvene ustanove u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara ukoliko se ne pridržavaju mera u skladu sa Zakonom.

Ko sve može biti kažnjen?

  • roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisali svoju decu biće kažnjeni do 150.000 dinara
  • taj iznos platiće i oni koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti
  • ako se osoba ne pridržava naloga doktora kada je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja
  • ako se pre putovanja u zemlju u kojoj ima kolere, kuge, velikih boginja, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica i malarije, kao i po povratku iz tih zemalja ne pridržava obaveza propisanih zakonom.
Izvor: Vebsajt Kurir, 22.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija