Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O PREVOZU OPASNE ROBE: Usklađivanje propisa sa direktivama EU. Propis predviđa bezbedniji prevoz opasnog tereta, na teritoriji Srbije, kao i u međunarodnom transportu, drumskim, vodnim, železničkim i delom vazdušnim saobraćajem


Nacrt zakona o prevozu opasne robe uskladiće tu delatnost sa direktivama EU i olakšati privrednicima poslovanje, izjavila je pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Leposava Sojić.

Nakon prezentacije i rasprave o Nacrtu zakona u Privrednoj komori Srbije, Sojić je rekla da će novi zakon omogućiti, između ostalog, bezbedniji prevoz opasnog tereta, kao i da će obuhvatiti drumski, vodni, železnički i delom vazdušni saobraćaj.

"Postojeći Zakon o transportu opasnog tereta ("Sl. glasnik RS", br. 88/2010 - dalje: Zakon) je iz 2010. godine, a u međuvremenu su nam stigle direktive EU koje nas obavezuju da uskladimo svoje propise sa zadonodavstvom EU. Novi zakon će regulisati transport robe u tim vidovima saobraćaja na teritoriji Srbije, kao i u međunarodnom transportu", navela je Sojić, dodajući da se Zakon usklađuje i sa zahtevima privrednika koji se bave tom delatnošću.

Sojić ističe da je uočeno da više od 50 članova važećeg Zakona nije uslađeno sa stvarnošću i potrebama privrede, kao i da je cilj Nacrta zakona obostrana korist - države i privrede.

Direktor Uprava za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Slobodan Milošević, rekao je da će novi zakon biti efikasniji i pomoći privredi da na jednostavniji način dođe do rešenja i potrebnih dokumenata.

Prema njegovim rečima, privrednici će osetiti prednosti novog zakona, a službenici Uprave će pored redovnih pregleda izdavati i odgovarajuća dokumenta za prevoz opasnih tereta.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija