Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD NAPRAVIO DIGITALNI PLAN ZA PODRUČJE CELE SRBIJE: Zainteresovana lica će na osnovu broja parcele ili adrese moći preko interneta da provere podatke o nepokretnosti i utvrde da li je upisana u katastar


Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu su proteklih meseci skenirali i digitalizovali svaki dokument na osnovu kojeg se tačno vidi šta je izgrađeno na određenom placu, kako izgleda i čije je vlasništvo. Tako će svaki građanin na osnovu broja parcele ili adrese moći preko interneta da proveri podatke o nepokretnosti za koju je zainteresovan i utvrdi da li je upisana u katastar. Ovaj, digitalni plan, samo je deo projekta Svetske banke, uz pomoć kojeg se odvija reforma katastra.

Borko Drašković, direktor RGZ-a kaže da je u 4.521 katastarskoj opštini uneto 18,8 miliona katastarskih parcela na kojima se nalazi četiri miliona objekata.

- Dobili smo digitalni plan, na kojem je proteklih 20 godina radilo mnogo generacija. Oni su unosili podatke, ali je poslednjih meseci, zahvaljujući projektu SB, ovaj postupak značajno ubrzan i okončan - objašnjava Drašković. - Bili smo 73. na Duing biznis listi, a očekujemo da ćemo ove godine imati skok od 20 mesta. Želimo da do 2020. godine budemo među prvih 20 zemalja. Svetska banka je među pozitivne stvari koje smo odradili uvrstila brži upis transakcija nepokretnosti u RGZ. U 2015. godini se to radilo za 48 dana, a danas za 11.

Načelnik odeljenja za izradu digitalnih katastarskih planova, Anita Božinović kaže da će građani ono za šta su morali da odlaze u RGZ, sada moći da provere od svoje kuće.

- Moći će kopiju plana da dobiju za jedan dan, a njegova izrada će trajati pet minuta, jer to više neće biti manuelna, već digitalna radnja - kaže Božinovićeva. - Ranije se čekalo od tri do sedam dana.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. R., 21.10.2016.
Naslov: Redakcija