Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS ĆE UTVRDITI PREDLOGE IZMENA ZAKONA O JAVNOM BELEŽNIŠTVU I ZAKONA O PROMETU NEPOKRETNOSTI


Kako se navodi u zajedničkom saopštenju AKS i Ministarstva pravde posle završenog sastanka, ministar Nikola Selaković upoznao je prisutne na sastanku s predlozima ministarstva koji podrazumevaju izmenu određenih članova Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, ali i predlog u vezi sa načinom paušalnog oporezivanja advokata za 2014. godinu. 

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da će komora na ponudu ministarstva odgovoriti zaključno sa ponedeljkom, 27. oktobra, što će, ukoliko ponuda bude prihvaćena, podrazumevati i obustavu prekida rada advokata.


  • Pristanak Advokatske komore Srbije bi značio da će Vlada RS utvrditi predloge izmena pomenutih zakona i uputiti ih Skupštini Srbije na usvajanje, što bi bilo realizovano u roku od 14 dana od dana prihvatanja predloga.

Predstavnici obe strane su se usaglasili da je ovo dobar korak napred u pronalaženju kompromisnog i zajedničkog rešenja.

Predstavnici Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije na sastanku održanom danas u Vladi Republike Srbije, nastavili su pregovore o pronalaženju zajedničkog rešenja u vezi sa zahtevima advokature. Takođe, na sastanku je dogovoreno da će se i o ostalim temama razgovarati u budućnosti.

Za pregovaračkim stolom bili su ministar Selaković i njegovi saradnici, članovi Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, kao i predsednik AKS Dragoljub Đorđević i predstavnik Advokatske komore Beograd Slobodan Šoškić i predsednici regionalnih advokatskih komora.

Beogradski advokari štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije pridružili su im se nedelju dana kasnije, 17. septembra. Advokati traže regulisanje paušalnog oporezivanja i izmene Zakona koji regulišu javno beležništvo. 

Izvor: Tanjug