Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE: Priprema kataloga radnih mesta u javnom sektoru


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je počelo sa objavljivanjem radnih verzija kataloga radnih mesta u javnom sektoru, na čijim su izradama bila angažovana resorna ministarstva.

U saopštenju se navodi da svi zainteresovani imaju priliku da pronađu i provere opis svog i svih drugih radnih mesta, kao i zahtevane uslove u odgovarajućem katalogu na sajtu Ministarstva.

Rad na izradi kataloga uveliko traje, pri čemu su konsultacije sa svim zainteresovanim stranama još uvek u toku. Ministarstvo poziva sve zainteresovane da iskoriste priliku i sve komentare, predloge i sugestije pošalju na adresu reformauprave@mduls.gov.rs.

Katalozi predstavljaju popis, klasifikaciju i osnov za vrednovanje radnih mesta i služe sprečavanju zloupotreba, poput "izmišljanja" novih radnih mesta.

Po starom sistemu je bilo moguće da za obavljanje istog posla zaposleni dobijaju drastično različita primanja. Tako je na primer vozač - i rukovalac mehanizacije i manipulant i ekspeditor - svi sa različitim primanjima. Uspostavljanjem kataloga ova potonja podzanimanja će biti izbrisana.

Osim naziva radnih mesta, odnosno zvanja u kojem se obavljaju poslovi na radnim mestima, katalog sadrži i tipičan opis radnog mesta, zahtevanu stručnu spremu, dodatna znanja i ispite/sertifikate, kao i zahtevano iskustvo za rad na tim poslovima.

Katalog nije zamena za postojeće sistematizacije radnih mesta, već predstavlja spisak radnih mesta u javnom sektoru koji će biti okvir poslodavcima prilikom izrada sopstvenih sistematizacija, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 23.09.2015.