Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT STRATEGIJE UPRAVLJANJA VODAMA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE: U vodoprivredni sistem godišnje je potrebno uložiti 400 miliona evra


U vodoprivredni sistem u Srbiji godišnje se uloži 50, a trebalo bi 400 miliona evra, izjavio je direktor Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi", Milan Dimkić.

On je na Javnoj raspravi o Nacrtu strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije, rekao da je do sada u infrastrukturu u oblasti voda u našoj zemlji uloženo više od 14 milijardi evra, ne računajući hidroelektričnu infrastrukturu.

Direktor sektora usluga i preduzetništva Privredne komore Srbije, Tatjana Ercegović Petrić, navela je da Srbiju do 2019. godine čekaju investiciona ulaganja veća od devet milijardi evra u oblasti upravljanja vodama, što govori o značaju ove teme.

"Razvoj vodoprivredne infrastrukture daje podsticaj i ekonomskom i socijalnom razvoju društva u celini", navela je Ercegović Petrić na skupu u PKS.

Ona je rekla da kao društvo raspolažemo znanjem za upravljanje ovim investicionim ulaganjima i definišemo prioritete.

Ercegović Petrić je podsetila da ova oblast obuhvata izuzetno značajne teme - navodnjavanje, odvodnjavanje, snabdevanje vodom za piće, zaštitu od podzemnih i nadzemnih voda, akumulaciju, prečišćavanje otpadnih voda...

V.d. direktora Republičke direkcije za vode u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nataša Milić, istakla je da je Strategija upravljanja vodama važna za čitavu državu, imajući u vidu da je voda jedan od osnovnih strateških resursa.

Ona je navela da je planirano da se Strategijom uspostave povoljni uslovi, a zatim da se kroz podsticaje svih subjekata i učesnika u vodoprivredi, realizuju aktivnosti kojima se ostvaruju strateški ciljevi.

Milić je napomenula da će se strateški ciljevi postići uvođenjem standarda, propisa i tehnologija EU, gde centralno mesto zauzima sistem direktiva vezanih za vodu.

"Realizacija predviđenih mera u praksi zavisi od mnogo činilaca, ali svakako treba da dovede do održivog upravljanja vodnim resursima na teritoriji Republike Srbije", navela je Milić.

Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode, samo ako se ona koristi na racionalan način i štite od zagađenja, zaključila je Milić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 23.09.2015.