Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VEĆA EFIKASNOST PODRAZUMEVA PROCENU USPEŠNOSTI RADA DRŽAVNIH ČINOVNIKA


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički danas  izjavila je:

"U ukupnom broju činovnika, bez javnih preduzeća, glavna stvar je da nije ogroman broj viška zaposlenih u poređenju sa ukupnim stanovništvom Srbije. Zapravo smo u sredini ili niže na lestvici zemalja koje su sada članice EU", rekla je Udovički novinarima na skupu o učincima javnog sektora u Srbiji.

Ona nije želela da precizira koliko bi zaposlenih u javnoj upravi moglo da ostane bez posla, u sklopu vladinih mera štednja, kako bi se stabilizovale javne finansije.

Kako je istakla, Srbija tek treba da zapošljava ljude koji će je dovesti u EU.

Udovički je pojasnila da je potrebno popraviti strukturu zaposlenih u javnoj upravi i obučavati one koji su već zaposleni.

"Naravno da ćemo otkriti da imamo i viška nekih neradnika i viška nekih struktura koje odgovaraju nekom drugom vremenu, ali glavni cilj je podizanje delotvornosti i kapaciteta državne uprave, kako bi građani dobili bolji servis", kazala je ministarska državne uprave i lokalne samouprave.

Ona je za današnji Blic rekla da Međunarodni monetarni fond zahteva od Srbije da u 2015. za pet odsto smanji broj zaposlenih u javnoj upravi.

Kako je precizirala, Vlada Srbije se nada da će taj zahtev u najvećoj meri rešiti prirodnim odlivom, odnosno odlaskom ljudi u penziju, ali da postoji i bojazan da će morati da bude otpušteno 25.000 ljudi.

Državni činovnici moraju biti efikasniji, a malobrojniji.

"Veća efikasnost podrazumeva procenu uspešnosti rada državnih činovnika""Mi želimo da vidimo održive reforme u smislu njihovog sprovođenja", naglasio je Benedikt.

On je podsetio da je Evropska komisija u izveštajima o skriningu za pregovaračka poglavlja 23 i 24 ukazala u 20 preporuka na potrebu za razvijanjem praćenja rezultata, dok je u sedam preporuka naglašena neophodnost za razvijanje mehanizama evaluacije pojedinih politika pokrivenih ovim poglavljima.

"Mi bismo želeli da postoje akcioni planovi za sprovođenje reformi u raznim poglavljima", rekao je Benedikt.

Javnu debatu organizovali su Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) i centar za evropske politike (CEP), koji su na tu temu sproveli istraživački projekat uz finansijsku podršku Evropske unije, čije su rezultate danas predstavili.

Cilj studije je da pomogne aktuelnoj reformi javne uprave pružanjem podrške za unapređenje sistema praćenja i evaluacije, kao i da ispita i predloži mehanizam učešća organizacija civilnog društva u Srbiji u praćenju i evaluaciji.

Izvor: Tanjug