Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Nelegalni objekti sagrađeni po donošenju ovog Zakona biće srušeni


Ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015) nije donet za rušenje objekata, već da se pomogne ljudima koji pre 20 ili 30 godina nisu mogli da dođu do građevinske dozvole i gradili su nelegalno.

Ona je dodala da je takvih objekata u Srbiji oko 1,2 miliona, te da je zakon prilika da ljudi ozakone svoje objekte, da dobiju papir da su vlasnici kuće koju su pravili.

Zakon o ozakonjenju donet je u novembru prošle godine, a ministarka kaže da će svi objekti koji su građeni nelegalno od tog perioda biti srušeni.

"Danas postoje elektronske građevinske dozvole i šta god želite da gradite dobijete građevinskju dozvolu u proseku za sedam dana, te nema razloga da se gradi nelegalno", poručila je Mihajlović.

Ona je naglasila da će se videti šta rade inspektori po opštinama, jer nije moguće da nikne zgrada, a da ti inspektori nijednom ne traže da vide da li imaju papire za gradnju.

U Beogradu, kako kaže, ima najviše nelegalnih objekata na Paliluli, Vračaru, Novom Beogradu, te da je ministarstvo zajedno sa gradom formiralo zajedničko telo kako bi se nelegalnoj gradnji stalo na put.

"Rušenja će biti zbog bahatih investitora koji pokušavaju da izigraju zakon zarad lične koristi. Zakon nije napravljen da se ruši, ali ako nastave sa gradnjom bez dozvole onda nemate drugog načina", upozorila je Mihajlović.

Izvor: Tanjug, 23.08.2016.
Naslov. Redakcija