Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O PRENOSU KAPITALA BEZ NAKNADE ZAPOSLENIMA KOD IZDAVAČA MEDIJA: Pravo na upis akcija imaju svi zaposleni čiji mediji ne pronađu kupca do 31. oktobra 2015. godine, izuzetak su zaposleni u medijima koji su ranije uzeli besplatne akcije javnih preduzeća


Vlada Republike Srbije usvojila je, na sednici održanoj 23. jula 2015. godine, Uredbu o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija.

Po donetoj Uredbi pravo na upis akcija imaju svi zaposleni kod izdavača medija, čiji mediji ne pronađu kupca do 31. oktobra 2015. godine.

Ukoliko ne dođe do privatizacije, izdavač medija je u obavezi da donese odluku o izdavanju besplatnih akcija i javni poziv koji treba da sadrži podatke o datumu, vremenu, mestu upisa, broju i nominalnoj vrednosti akcija.

Zaposleni imaju rok od 15 dana za upis, a nakon toga Agencija za privataziju proverava ispunjenost uslova.Provera Agencije traje 15 dana, nakon čega se donosi rešenje o prenosu besplatnih akcija. Besplatne akcije se prenose na ime, srazmerno punim godinama provedenim u radnom odnosu kod tog izdavača medija.

Iz Agencije za privatizaciju poručuju da zaposleni u medijima koji su ranije uzeli besplatne akcije javnih preduzeća, neće moći da dobiju akcije medija u kojima rade.

Zakonom o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 58/2015) propisano da mediji čiji je osnivač država ili lokalna samouprava, a takvih ima 72, moraju biti privatizovani do 31. oktobra 2015. godine, nakon čega će prestati njihovo finansiranje iz budžeta.

Ukoliko mediji ne budu privatizovani do tog roka, predviđeno je da vlasništvo bude ponuđeno zaposlenim u tim medijima, a ukoliko to zaposleni odbiju, mediji će biti brisani iz Registra medija.

Izvor: Vebsajt Beta, 23.07.2015.