Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Radna grupa za izradu GZ predlaže da se javna rasprava o Nacrtu GZ produži za šest meseci


Radna grupa za izradu Građanskog zakonika predlaže da se javna rasprava o Nacrtu Građanskog zakonika produži za šest meseci, uzimajući u obzir značaj tog projekta. Ukoliko nova Vlada Republike Srbije prihvati predlog, donošenje Građanskog zakonika možemo očekivati najranije početkom 2017. godine.

Za godinu dana rada, predloženo je 1.100 novih i 600 alternativnih zakonskih rešenja i oko 300 izmena i dopuna važećih propisa u oblasti građansko-pravnih odnosa.

Gotovo 1.500 prijava Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu prošle godine govori da treba raditi na poboljšanju ljudskih prava. Treba postići što širi konsenzus javnosti o mnogim zakonskim rešenjima, slažu se stručnjaci i nevladine organizacije.

"Ne vidim potrebu da se žuri, da se nešto prelama preko kolena. Mislim da je pravo vreme da se rokovi malo produže i da se sve moguće opcije odnosno sve moguće alternative razmotre", kaže direktor Instituta za uporedno pravo Jovan Ćirić.

Bojana Selaković iz NVO Građanska inicijativa kaže da bi bilo korisno da se javna rasprava produži, imajući u vidu da su ljudi prethodnih nekoliko meseci zbog izbora i drugih dešavanja, bili fokusirani na neke druge stvari.

Jedna od najbitnijih novina u GZ jeste to da se uticaj javne vlasti odvoji od građansko-pravnih odnosa i da pravo svojine bude neprikosnoveno.

"Mislimo pre svega na male sopstvenike, jer ako se širi krug malih sopstvenika i priznaju njihova prava, onda ćemo se možda odbraniti i od opasnosti koja nam preti i od monopolista", smatra Miodrag Orlić iz Radne grupe za izradu GZ.

Kakav je Nacrt GZ-a govori podatak da ga već koriste zemlje u okruženju, kažu članovi Radne grupe iz Advokatske komore Srbije.

"Nacrt GZ se koristi u Makedoniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama u kojima se govori i razume srpski jezik kao neki uzor tako da mi možemo biti ponosni na ono što smo do sada postigli", kaže advokat Đurđe Ninković.

Najviše pažnje u javnosti privukli su članovi o surogat majčinstvu, eutanaziji i podršci porodici sa troje dece. Cilj 25 autora, pravnih stručnjaka, jeste da pored zaštite ljudskih prava, u jednom zakonu budu sabrani svi mogući propisi, ugovori i pravne forme koji prate građanina od rođenja do smrti.

Izvor: Vebsajt RTS, Srđan Dimitrijević, 23.06.2016.
Naslov: Redakcija