Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE SUDIJSKIH I TUŽILAČKIH POMOĆNIKA uputilo je Delegaciji EU u Beogradu zahtev za analizu Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije Državnog Veća Tužilaca


Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika uputilo je Delegaciji EU u Beogradu pismo u kojem ih poziva da analiziraju Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije Državnog veća tužilaca (dallje: Pravilnik), na osnovu kog je sproveden, upravo završen, konkurs za republičkog javnog tužioca.

Kako navode u pismu, Pravilnik Državnog veća tužilaca o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata, išao je naruku nekim kandidatima, dok je za druge bio diskriminatorski.

- Odredbe Pravilnika su pojedine kategorije kandidata stavile u očigledno nepovoljan položaj, dok su drugim grupama pogodovale. U nedostatku objektivnih merila, kandidati su morali da pređu različite puteve do izbora na funkciju - navodi se u pismu koje su potpisali Nenad Stefanović, predsednik USTP i Lazar Lazović, član UO USTP.

Tako je aktuelni republički tužilac Zagorka Dolovac u startu, kako navode, imala više šansi od ostalih kandidata, ne samo zato što nije morala da polaže pismeni test, već i zato što je njenu stručnost, sposobnost rukovođenja Republičkim javnim tužilaštvom, sposobnost nadzora nad radom nižih javnih tužilaštava, ocenjivala Komisija. Nju su činila tri člana DVT, koji su odlučivali na osnovu utiska članova Komisije o radu kandidata.

- Kako je kandidat Zagorka Dolovac, aktuelni predsednik DVT, to je u konkretnom slučaju Pravilnik ocenu vrednovanja rada predsednika DVT poverio subjektivnom utisku lica kojima je kandidat nadređen kao predsednik DVT - zamera Udruženje.

Ivan Marković i Aleksandar Mladenović, koji su takođe došli iz tužilaštva, bili su oslobođeni polaganja pismenog testa. Komisija je zatim ocenjivala njihov plan rada, opet na osnovu subjektivnih kriterijuma.

- Tako je Komisija ocenjivala ne samo kandidata koji je predsednik tela koje je tu istu Komisiju obrazovalo - Zagorku Dolovac, već i njene protivkandidate - navodi se u pismu.

Izvor: Vebsajt Novosti, 23.06.2015.