Zastava Bosne i Hercegovine

Banke rešavaju problem problematičnih kredita u švajcarskim francima: Vraćanje novca klijentima koji smatraju da su oštećeni, ali uz uslov da ih klijenti ne tuže i ne traže poništenje ugovora o kreditu


Banke ovih dana šalju novu ponudu klijentima kojima su povećale kamate za kredite u švajcarskim francima - vratiće im sumu za koju klijenti smatraju da su oštećeni, ali uz uslov da ih klijenti ne tuže i ne traže poništenje ugovora o kreditu.

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", Dejan Gavrilović, upozorava da su banke krenule u ofanzivu pritiskanja dužnika da se odluče za neki od modela, koje je ponudila NBS, koji bi navodno rešili probleme sa švajcarskom valutom, sa ciljem da umanje svoje potencijalne gubitke koji bi, za sve klijente koji imaju kredit u švajcarcima, iznosili 48 miliona evra.

Prihvatanjem nekog od modela dobija se samo neznatna korist u vidu smanjenja mesečne obaveze za 2.000 do 3.000 dinara, a banke su rate uvećavale i do 2,5 puta. Prihvatanjem nekog od modela gubi se i mogućnost tužbe, a time se dobija i daleko manje novca.

U "Efektivi" kažu da klijenti koji tuže banku zbog povećanja kamate mogu da dobiju duplo više novca nego u slučaju da prihvate neki od modela. Doduše, sudski postupci traju dve do tri godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 23.06.2015.