Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Poslodavci i sindikati nezadovoljni izmenama Zakona o radu •


Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je da se predloženim izmenama Zakona o radu ukida kolektivno pregovaranje i "ubijaju" sindikati.

On je novinarima na 14. Ekonomskom samitu Srbije rekao da će u sredu, 25. juna, najviši organi dva reprezentativna sindikata, UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije, održati sednicu na kojoj će se dogovoriti kako će reagovati na predložene izmene Zakona o radu.

"Bez čekanja rezultata te sednice mogu da kažem da ćemo burno reagovati. Moraćemo da se branimo da nas ne ubiju jer je ukidanje kolektivnog pregovaranja posredno ubijanje sindikata", istakao je Čanak.

On je dodao da su sindikati učinili velike ustupke prilikom usaglašavanja ostalih odredbi Zakona o radu, da bi zaštitili ključnu odredbu - kolektivno pregovaranje, ali da su prevareni.

"U Srbiji će biti nastavljen proces poništavanja prava radnika koja su ostvarena u zemljama razvijenog kapitalizma. Mi idemo na sasvim suprotnu stranu - ka društvima tipa Bangladeša, Vijetnama, Južne Azije, gde neškolovana radna snaga bez ikakvih prava za dva dolara provi patike", kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, hitno usvajanje Zakona o radu je logičan kraj dvogodišnje mučne procedure u kojoj sindikati nisu uspeli da izraze svoje mišljenje.

"Postoje očiti interesi koji su iznad interesa građana koji su se drznuli da se učlane u sindikat. Ti interesi su pobedili", rekao je Čanak.

On je istakao da sednicu Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj se razgovara o Zakonu o radu, zakazuje ko stigne i da očekuje da će gledati direktan TV prenos te sednice.

"Prošle nedelje imali smo sastanak sa premijerom i ministrom rada, Aleksandrom Vučićem i Aleksandrom Vulinom, i izgledalo je da smo se dogovorili da pomognemo u smanjenju pritisaka iz Nemačke da se usvoji Zakon o radu, a sada nam se iza leđa hitno usvaja taj zakon", rekao je Čanak.

I poslodavci nezadovoljni izmenama Zakona o radu

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da će izmene Zakona o radu pojednostaviti neke procedure, ali da ni poslodavci nisu zadovoljni tim dokumentom i smatra da će uskoro biti neophodne nove izmene.

On je primetio da često kada suprotstavljene strane nisu zadovoljne, to je najbolji znak da je postignut optimum i poručio da će, u krajnjoj liniji, parlament snositi posledice ako zakon ne bude dovoljno primenljiv, ili bude negativnih efekata.

Atanacković je novinarima, na Ekonomskom samitu, objasnio da su poslodavci hteli da izmene zakona budu mnogo detaljnije nego što je to slučaj, ocenivši da je nađena neka sredina i da sindikati treba da budu sasvim zadovoljni.

Prema njegovim rečima poslodavačke organizacije u Evropi smatraju da poslodavci u Srbiji treba da traže mnogo više i da zakon u svakom slučaju ne zadovoljava minimum predviđen evropskim radnim zakonodavstvom.

Zakon o radu će iz tog razloga vrlo brzo morati da se menja kao što je to bio slučaj sa Hrvatskoj, naveo je on.

Govoreći o pozitivnim efektima izmene zakona, Atanacković je rekao da će on pojednostaviti proceduru zapošljavanja i registraciju onih koji rade na crno kako redovno zaposleni.

Sve to, kako je ocenio, doprineće, na neki način, poboljšanju zapošljavanja ili će zaustaviti njegovo značajno pogoršavanje, jer će biti neminovnih otpuštanja u javnim preduzećima i budžetskim ustanovama.

Kada je reč o sednici Socijalno-ekonomskog saveta, Atanacković smatra da je neophodno da taj zakon bude razmatran na tom sastanku.

On je rekao da je zbunjen i da još uvek nema nagoveštaja kada će biti sazvan Kolegijum SES-a i napomenuo da posle tog sastanka treba da prođe sedam dana do sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Kako je zaključio ako se ispoštuje minimum procedure sigurno je da taj zakon neće ući u zakonsku proceduru pre nego što prođe najmanje 10 dana.

Izvor: RTV, 23.6.2014.