Zastava Bosne i Hercegovine

ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU KOČI POČETAK RADA NACIONALNE REFERENTNE LABORATORIJE ZA ISPITIVANJE KVALITETA MLEKA


Pola godine od nabavke najsavremenije opreme, početak rada Nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka koči zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Ne zadugo, kažu u Direkciji i najavljuju da će do kraja juna 2016. godine angažovati dvanaest stručnjaka koji su već na platnom spisku države. Odluku pozdravljaju i proizvođači i prerađivači mleka.

Dok Nacionalna referentna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka ne počne da radi, protein, suvu materiju i mlečnu mast procenjuje isključivo prerada. Mnogi poljoprivrednici smatraju da su oštećeni, dok mlekare kažu da im je u interesu da otkupe što više mleka najboljeg kvaliteta, koje se plaća 38 dinara po litru.

Za razliku od poljoprivrednika koji žive i rade južno od Save i Dunava, vojvođanski su obavezni da mleko daju na analizu pokrajinskoj laboratoriji. To ih mesečno košta 85 dinara po grlu.

"Ali ni te analize nisu validne za plaćanje mleka. Nekad se one podudaraju sa cenom mleka, nekad ne. Nekad su bolje, nekad lošije, ali nemaju uticaja na cenu mleka koje nam plaćaju mlekare", kaže poljoprivrednik Srđan Komluški.

Sanja Bugarski iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine kaže da sem Srbije jedino još Albanija nema referentnu laboratoriju, dodajući da je otvaranje interes prerađivačke industrije.

Iako je prošle godine, dvanaest godina od osnivanja, dobila najsavremeniju opremu za kontrolu kvaliteta, Nacionalna laboratorija za mleko još nije počela da radi jer zbog zabrana zapošljavanja u javnom sektoru ne može da zaposli 12 laboranata. Najavljuju, problem će rešiti do kraja juna.

"Ušli smo u poslovno-tehničku saradnju sa javnom poljoprivrednom stručnom službom – Zavodom za mlekarstvo. Sada smo u postupku formalizacije njihovog angažovanja u okviru kapaciteta Direkcije tako što će Vlada i formalno doneti akt kojim će se dozvoliti da njihovi stručnjaci rade u okviru ove laboratorije", ističe direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, Slavoljub Stanojević.

Više od polovine sirovog mleka koje se proizvede u Srbiji, prema procenama stručnjaka, ne odgovara takozvanom ekstra kvalitetu koji se u EU podrazumeva. Zato je važno da Nacionalna referentna laboratorija za ispitivanje mleka što pre počne da radi.

Stručnjaci kažu da je za bolji kvalitet sirovine trebalo bi poboljšati i proizvodne uslove, ali sa ovakvom otkupnom cenom mleka retko koji proizvođač je spreman na nove investicije.

Izvor: Vebsajt RTS, Marija Miladinović Lisov, 22.05.2016.
Naslov: Redakcija