Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI ZAKON O SEZONSKOM RADU: Ovim Zakonom će se regulisati položaj i prava sezonskih radnika u poljoprivredi


Najviše radnika koji rade na crno je u poljoprivredi, zbog čega će biti donet Zakon o sezonskom radu radi bolje zaštite njihovih prava, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i istakao da je siva ekonomija uperena protiv prava radnika, ali i privrede u celini.

Ministar je, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i Inspektorata za rad, naveo da će takav zakon omogućiti poslodavcima da, bez birokratske procedure, prijave takvog radnika koji će biti osiguran, zaštićen i dobiti sve što mu po zakonu pripada.

Ovaj sporazum podrazumeva bolju koordinaciju državnih organa, institucionalizovanje saradnje koja već postoji u otkivanju rada na crno, što ima za rezultat da ih poslodavci prevedu u radni odnos.

Prema rečima ministra, ove godine je u 7 000 inspekcijskih nadzora nađeno 2 870 radnika na crno, posle čega ih je 2 580 zaposleno, što je povećanje u odnosu na godinu dana ranije.

Navodi da ima slučajeva kada radnici ne žele da ih poslodavci prime u radni odnos, jer tako gube prava koja imaju kao nezaposleni, kao što i poslodavci ne žele da ih prime uz obrazloženje da već dobijaju novac jer su na evidenciji NSZ.

Izvor: Vebsajt Danas, 22.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija