Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA JEDNOKRATNU ISPLATU RAZLIKE VOJNIH PENZIJA PORAVNANJEM 31. DECEMBAR 2017. GODINE


Do kraja 2017. godine svi vojni penzioneri će moći, ukoliko to žele, da podnesu zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje za jednokratnu isplatu razlike penzije poravnanjem.

Naime, dug prema penzionerima i neravnopravnost u usklađivanju i povišici penzija koja se ispravlja poslednje dve godine nastala je 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni posle objedinjavanja njihovog i civilnog fonda, bili uskraćeni za celokupno povećanje. Već im je iznos na čekovima bio veći za nešto više od četiri procenta.

PIO fond isplaćuje celokupan dug za razliku od sudova gde je dugovanje od 2008. do 2012. zastarelo. Svi vojni penzioneri, njih 57.240, bez obzira na to da li su išli na vansudsko poravnanje, ili ne, već su dobili uvećanu penziju za 6,57 odsto, koliko je Ustavni sud odredio. Ostalima koji su se dogovorili sa PIO fondom o vansudskom poravnanju, isplaćena je jednokratna odšteta za sve ove godine.

Najveći broj vojnih penzionera opredelio se da neisplaćenu razliku ostvaruje preko Fonda čime su se izbegli sudski troškovi, zatezne kamate i advokatski i drugi troškovi, koji padaju na teret ovog fonda. Prema poslednjim podacima, oko 30.000 vojnih penzionera tužilo je državu, s tim što i dalje imaju mogućnost da odustanu od tužbe i poravnaju dug sa PIO fondom.

Vlada Republike Srbije je odlučila da produži rok, jer veliki broj naslednika vojnih penzionera nije završio ostavinske sudske postupke, zbog čega nisu mogli da podnose zahteve za poravnavanje.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 22.03.2017.
Naslov: Redakcija