Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POZITIVNI EFEKTI OBJEDINJENE NAPLATE POREZA I DOPRINOSA: Više novca od objedinjene naplate poreza


Uvođenje sistema objedinjene naplate poreza obezbediće više novca u budžetu, tvrdi v.d. direktora Poreske uprave Ljiljana Kovačević. Kaže da sada postoji bolja kontrola uplata i sistem prinudne naplate za one koji ne izvršavaju svoje obaveze.

Od kada je počela objedinjena naplata poreza, podneto je skoro 140 hiljada prijava i uplaćeno 26 milijardi dinara. Umesto 11 obrazaca, uvedena je nova jedinstvena prijava koja se predaje isključivo elektronski. U Poreskoj upravi kažu da je ovaj sistem preko potreban i da u njemu svi dobijaju.

"Poreski obveznici mnogo brže, jednostavnije i jeftinije podnose poreske prijave, i mnogo manje prijava podnose. Za prvih mesec dana bitno su povećani prihodi koje smo po ovom osnovu primili u odnosu na isti period prošle godine, mnogo je više novca za budžet", rekla je v. d. direktora Poreske uprave Ljiljana Kovačević.

Novi sistem, kaže Kovačevićeva, doprinosi boljoj kontroli uplate poreza i doprinosa.

"Već imamo bolju kontrolu i evidenciju onih poslodavaca koji ne uplaćuju, a možemo vršiti prinudnu naplatu nad onim uplatiocima koji su do sada selektivno uplaćivali zdravstveno i penziono osiguranje", kaže Kovačević.

Dodaje da sada Poreska uprava automatski evidentira sve poreske obveznike koji nisu ispunili svoju obavezu i sama pravi prijavu po službenoj dužnosti. Na taj način se sprečava nagomilavanje dugova.

Ljiljana Kovačević je rekla i da cifre već pokazuju da objedinjena naplata poreza obezbeđuje više novca u budžetu i smanjenje sive ekonomije.

Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 23.3.2014.