Zastava Bosne i Hercegovine

AKO STRANKE NE VRATE NOVAC AKTIVIRAĆE SE IZBORNO JEMSTVO


Od 17 izbornih lista, koje su Ministarstvu finansija dostavile izborno jemstvo i tako od države dobile novac za kampanju, četiri će sigurno u državnu kasu morati da vrate ukupan iznos od 17 miliona dinara,jer na parlamentarnim izborima nisu osvojile jedan odsto glasova, odnosno 0,2 ako je u pitanju stranka nacionalne manjine.

  • "Ukoliko to ne učine, onda će se aktivirati izborno jemstvo, koje su u svakom slučaju morali da polože za taj iznos koji su dobili iz budžeta. Treba videti šta je bilo položeno kao jemstvo, da li neka bankarska garancija, nekretnina ili gotov novac", izjavio je za Radio-televizije Vojvodine Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbije.

Međutim, spisak stranaka koje će morati da vrate novac u budžet ovde se, možda, ne zaključuje.

 Sredstva će morati da vrate i one stranke koje nisu novac namenski koristile, što će se videti nakon podnošenja finansijskih izveštaja.

Ukoliko do toga dođe, vanparlamentarne stranke koje su već izgubile pravo na redovno finansiranje tako bi zapale u dodatne finansijske poteškoće.

Transparentnost Srbija podseća da je Agencija za borbu protiv korupcije pobrojala niz prekršaja, ali i indicija koje ukazuju na mnogo ozbiljnije kršenje zakona u finansiranju izbornih kampanja 2012. godine, međutim, do danas nije poznato da li su nadležni organi istraživali sumnje na nelegalno finansiranje, niti su počinjeni prekršaji dobili sudski epilog.

Izvor: RTV