Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PRAVIMA NACIONALNIH MANJINA: Nacrt zakona poslat je na mišljenje Evropskoj komisiji, čiji se odgovor očekuje do kraja aprila 2017. godine


Prava nacionalnih zajednica u Srbiji su bila u velikoj meri godinama zanemarivana, te pozitivni rezultati ne mogu doći preko noći, ali se na tome intenzivno radi, naglasila je šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević i dodala su upravo nacionalne manjine najveći promoteri evropskog puta Srbije.

Postojanje brojnih manjina je prednost koju Srbija ima i treba da neguje, ali paralelno sa tim, mora da radi i na otklanjanju višedecenijskih problema u obrazovanju i informisanju na jezicima osam nacionalnih zajednica, jedna je od poruka panela o evrointegracijama i pitanjima manjina u Srbiji.

"Po tome smo krajnje specifični i vrlo dobro dajemo dobar pozitivan primer i praksu drugim državama u regionu, ali i u Evropi, zašto da ne kažemo, a drugo je pitanje informisanja na jezicima nacionalnih manjina nakon privatizacije medija i efekata svega toga, tu nam je potrebna pomoć", rekla je Miščević u Novom Sadu na skupu "EU integracije i pitanje nacionalnih manjina u Srbiji".

Osim obrazovanja i informisanja, otvorena pitanja u ovoj oblasti su i problemi odlaska mladih, kao i važnost regionalnog razvoja.

Pored toga, pozitivna tradicija koju Srbija ima u negovanju prava nacionalnih zajednica velika je prednost za celo društvo, ali i za sam proces evrointegracija.

"Malo je reći da su most, naše nacionalne manjine su i više od toga, oni su aktivni deo srpskog društva koji i politički participira, i ekonomski i na svaki drugi način, pokušavamo zaista da objedinimo celu državu oko ove ideje i pristupnih pregovora u EU", kaže Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Zakon o pravima nacionalnih manjina u prvom Nacrtu poslat je na mišljenje Evropskoj komisiji, kao rezultat ispunjavanja obaveza navedenih u Akcionom planu, ali i postignutog kompromisa i zajedničkog rada i dijaloga između civilnog društva, nacionalnih saveta i državnih institucija. Odgovor Evropske komisije o Nacrtu tog Zakona očekuje se do kraja aprila 2017. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, Ivana Buš Jović, 22.02.2017.
Naslov: Redakcija