Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KULTURI: Zakon stupa na snagu 27. februara 2016. godine. Zakon predviđa zadržavanje priznanja za vrhunski doprinos kulturi, odnosno nacionalne penzije, ali i ukidanje statusa ustanova kulture od nacionalnog značaja


Nedavno usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016) izazvao je veliku buru u javnosti – zapravo, član Zakona o ukidanju takozvanih nacionalnih penzija. Međutim, gotovo neprimećeno je prošlo oduzimanje statusa od nacionalnog značaja ustanovama kulture.

Institut ustanova kultura od nacionalnog značaja uveden je u srpski pravni sistem 2009. godine. Na prvobitnom spisku bilo ih je deset, da bi se spisak vrlo brzo proširio na čak 60 institucija.

Prefiks "nacionalni značaj" kod imena institucije kod nekih je bila samo potreba za statusnim simbolom, međutim, kod većine to je bila nasušna potreba za obezbeđivanje prioritetnog finansiranja.

Uvođenjem instituta ustanove kulture od nacionalnog značaja vremenom je dovelo do kompromitovanja tog statusa.

Tako devalviran morao je da bude ukinut. Međutim, i bez zakonskog priznanja, institucije od nacionalnog značaja koje to jesu, to će i ostati. Narodni muzej, Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Kinoteka, SANU, Matica srpska, Arhiv Srbije...

Izvor: Vebsajt RTS, Vjera Vuković, 22.02.2016.
Naslov: Redakcija