Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BEOGRADSKA BERZA SE PRIDRUŽUJE PROJEKTU EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ – SEE LINK: Projekat predstavlja regionalnu platformu za trgovanje hartijama od vrednosti listiranim na berzama u Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj


Beogradska berza potvrdila je svoju nameru da se pridruži projektu Evropske banke za obnovu i razvoj – SEE Link, koji predstavlja inovativnu regionalnu platformu za trgovanje hartijama od vrednosti listiranim na berzama u Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj. Aplikacija Beogradske berze potpisana je u sedištu EBRD-a, u Londonu, na Investicionom samitu Zapadnog Balkana. Zajedno sa Beogradskom, dokument o članstvu u SEE Link projektu potpisala je i Ljubljanska berza.

Predsednik EBRD-a, ser Suma Čakrabarti pustio je u rad trgovačku platformu SEE Link, koja će krajem marta postati potpuno funkcionalna, puštanjem u rad sistema za rutiranje trgovačkih naloga. Takođe, biće uveden i blue chip indeks SEE-LinkX, koji će pomoći povećanju vidljivosti tržišta regiona. Osnaživanje lokalnih tržišta kapitala i podsticanje trgovanja u lokalnoj valuti kako bi se smanjila zavisnost od eksternih izvora finansiranja i podržao lokalni rast, podržano je i inicijativom EBRD-a za pokretanje centralne regionalne klirinške usluge.

SEE Link je projekat koji su pokrenule Bugarska, Makedonska i Zagrebačka berza, sa ciljem da se stvori regionalna infrastruktura za trgovanje hartijama od vrednosti koje su listirane na ovim tržištima. Saradnja je formalizovana osnivanjem zajedničke kompanije ove tri berze – SEE Link, u Skoplju, u maju 2014. godine.

Regionalno proširivanje projekta pomoći će integrisanje tržišta kapitala iz regiona. Investitorima i lokalnim brokerima obezbediće efikasniji pristup berzama, uz istovremeno zadržavanje nezavisnosti berzi učesnica.

Očekuje se da će se tokom prvih dana funkcionisanja SEE Link platforme, uključiti osam članova berzi iz Bugarske, deset iz Hrvatske i deset iz Makedonije. Dok se nakon potpunog uključivanja Beogradske berze u ovaj projekat očekuje i učešće nekoliko investicionih društava iz Srbije. Na taj način će investitorima iz inostranstva biti omogućeno pružanje usluga trgovanja na srpskom tržištu kapitala, a domaćim investitorima trgovanje na tržištima kapitala u regionu.

Izvor: Vebsajt Komisija za hartije od vrednosti, 22.02.3016.
Naslov: Redakcija