Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI PRAVILNIK O KATEGORIZACIJI MANIFESTACIJA: Manifestacije će biti svrstane u tri kategorije, po principu bodovanja. Moraće da imaju originalnost, veliki broj posetilaca i prihod, ali i medijsku propraćenost da bi se našle u spisku priredbi koje država finansijski pomaže


Za najbolju novu manifestaciju u 2015. godini proglašeni su "Dani Vajferta" koje organizuje Turistička organizacija Pančeva. Upravo takva manifestacija koja se po konceptu razlikuje od mnogobrojnih koje se tokom godine održavaju u Srbiji, moći će da ispuni kriterijume iz budećeg Pravilnika o kategorizaciji manifestacija u Srbiji.

Naime, procenjeno je da među više od 3.000 priredbi koje se održavaju tokom godine i za koje novac obezbeđuje država malo ima originalnih. Veliku većinu čine "ijade" - manifestacija u čast hrane koje liče jedna drugoj do te mere da je već postalo uobičajeno da skoro svako mesto ima barem jednu takvu priredbu godišnje. Kada Udruženje za turizam i manifestacije Srbije donese Pravilnik o kategorizaciji manifestacija u Srbiji, one će morati da budu organizovane na drugačiji način: da imaju originalnost, veliki broj posetilaca i prihod, ali i medijsku propraćenost da bi se našle u spisku priredbi koje država finansijski pomaže.

Manifestacije će biti svrstane u prvu, drugu i treću kategoriju, po principu bodovanja. Po objašnjenju Milanka Cvetkovića, direktora Udruženja za turizam i manifestacije Srbije, najviše će se bodovati originalnost i autentičnost priredbe, jer je poslednjih godina Srbija preplavljena događajima koji liče jedan na drugi.

- U prvu kategoriju biće svrstane značajnije, brendirane, pozicionirane i tradicionalne manifestacije. Neće biti loše ni ukoliko manifestacija uđe u treću kategoriju, jer će tako posetioci znati šta mogu da očekuju. Sve manifestacije će dobiti i preporuku o tome šta treba da promene, dorade ili izmene, kako bi postale što značajniji događaj – objašnjava Cvetković.

On ukazuje na to da su retki organizatori sadašnjih manifestacija koji sami obezbede finansiranje, pa zbog toga svi traže novac od opštine, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i fondova.

- Svako može da napravi manifestaciju kada dobije novac. Drugi veliki problem je autentičnost. Mnogo je sličnih manifestacija, jer ne mogu da izmisle ništa originalno. Kotrljanje sira niz padine i gađanje paradajzom postale su svetski poznate manifestacije, a kod nas većina organizatora od opštine dobije novac da plati poznatu pevačicu, postavi štandove sa hranom i nazove se "ijada". Kada je događaj originalan, lakše se nađe sponzor, a i mediji to rado objavljuju – rekao je Cvetković.

Pravnilnik o kategorizaciji manifestacija u Srbiji trebalo bi da bude donet do kraja 2016. godine, što znači da će i ove godine biti održavane stare, dobre i mnogima važne manifestacije. 

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 22.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija