Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O VANREDNIM SITUACIJAMA MOGAO BI BITI USVOJEN DO KRAJA APRILA: Novine: strožija pravila evakuacije, prekršajna odgovornost funkcionera lokalne vlasti, uvođenje obaveze formiranja jedidinica civilne zaštite i funkcije menadžera za vanredne situacije


Pravna baza Paragraf Lex

Novine: strožija pravila evakuacije, prekršajna odgovornost funkcionera lokalne vlasti, uvođenje obaveze formiranja jedidinica civilne zaštite i funkcije menadžera za vanredne situacije

Ministar unutrašnjih poslova najavio je da bi novi zakon o vanrednim situacijama trebalo da uđe u javnu raspravu narednog meseca, i izrazio nadu da će to zakonsko rešenje biti usvojeno do kraja aprila.

On je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije objasnio da će jedna od novina biti uvođenje prekršajnih kazni za komandante opštinskih i gradskih štabova, to jest predsednike opština i gradonačelnike, ukoliko ne ispune zakonske obaveze da izrade procenu rizika, plan zaštite i spasavanja, napomenuvši da su od 190 opština samo tri imale izrađen ovaj dokument, te da je većina opština fokusirana na reagovanje, dok imaju malo rezultata kada je reč o preventivi i sprečavanju.

Prema njegovim rečima, zakon će, takođe, uvesti novu funkciju menadžera za vanredne situacije, koji će biti biran po struci.

On je naglasio da novo zakonsko rešenje uvodi opštinama obavezu da organizuju jedinice civilne zaštite, uz napomenu da je reč o dobrovoljcima koji će u vanrednim situacijama pomoći u civilnim poslovima.

Stefanović je naveo da se, takođe, uvode strožija pravila evakuacije ljudi koji odbijaju da to učine, jer su iskustva iz Obrenovca pokazala da takve situacije mogu biti fatalne, i dodao da su za lica koja odbijaju evakuaciju predviđene prekršajne kazne.

Ministar je istovremeno ukazao na to da Krizni štab neprestano motri i prati sve promene, i podsetio na to da je prošle godine na području Srbije pala velika količina padavina, koja nije zapamćena u proteklih sto godina.

On je uputio apel svim lokalnim samoupravama da organizuju svoje komunalne aktivnosti, pre svega oko raščišćavanja vodotokova i utvrđivanja nasipa na vodotokovima drugog reda.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije 23.02.2015.