Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Primena Zakona počinje 13. februara 2017. godine. Predviđena je zabrana prevoza putnika kombijem od kućne adrese do željene destinacije


Od 13. februara 2017. godine više neće biti moguće pozvati prevoznika koji bi kombijem od kućne adrese odvezao mušteriju do, na primer, nekog aerodroma u regionu. Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon) ne smatra kombi legalnim prevoznim sredstvom.

Povratna karta od 30 evra do Rumunije ili Mađarske, sa kućne adrese, deluje povoljno. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tvrde da vožnja kombijem, međutim, može biti skupa zbog eventualnih posledica. Kombi nije legalan jer nije bezbedan, a agencije voze bez potrebnih dozvola.

"Imate nekoga ko mimo Zakona vozi putničko vozilo, van registrovanih redova vožnje, nema dozvole za obavljanje međunarodnog prevoza, nije u sistemu, ne koristi stanice. Moraju da imaju minimum tri autobusa za obavljanje međunarodnog javnog linijskog prevoza", objašnjava Saša Stojanović iz Ministarstva.

Iz jedne od agencija koje se bave ovakvim prevozom putnika ističu da oni imaju sve postojeće licence za obavljanje međunarodnog vanlinijskog prevoza putnika.

"Imamo i autobuse u voznom parku. Ali prevozi od vrata do vrata, po čemu smo prepoznatljivi na tržištu, ne može da se obavlja na ovom nivou i sa ovim kvalitetom sa vozilima koja imaju više od osam mesta", objašnjavaju u ovoj agenciji.

Ali bi takva vozila bila legalna. Vožnja od vrata do vrata neće biti dozvoljena. Za Ministarstvo su sporni i radno vreme vozača i vozačke dozvole. U agencijama odgovaraju da njihovi vozači imaju dozvole i za C i za D kategoriju. Kažu i da se prevozom kombijem bave već 25 godina i pitaju: zašto to tek sad nekome smeta?

"Naša ciljna grupa je specifična – ne putuju ni autobusom ni avionom, voze se kombijem. Nismo konkurencija ni autobusima ni avionima", navede agencije.

U Ministarstvu, međutim, ističu da siva ekonomija u međunarodnom i unutrašnjem prevozu putnika oduzima prihode legalnim prevoznicima.

Kombi prevoz nigde u Evropi nije legalan, ističu zakonodavci. Mnogi putnici u Srbiji ipak tako putuju, zbog cene i zbog pogodnosti vožnje sa kućne adrese. Ima li prostora za dogovor?

"Stavićemo na sto argumente tipa bezbednosti, pogodnosti, ekonomičnosti i državnog interesa, a državni interes je da građani budu zaštićeni i da se ostvaruje regulisan promet na koji se plaća PDV. Suština je da u prevozu svi budu pod istim uslovima, jer ako nekoga favorizujemo – nije dobro, čak ni ako velike prevoznike favorizujemo – nije dobro", rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić.

Izvor: Vebsajt RTS, Vladimir Banić i Jovana Đurović, 21.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija