Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O NACIONALNOJ INFRASTRUKTURI GEOPROSTORNIH PODATAKA: Cilj zakona je unapređenje razmene podataka na nacionalnom i regionalnom nivou


U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka 21. novembra 2016. godine u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu održan je okrugli sto na kom su učešće uzeli predstavnici ministarstava, javnih preduzeća, pokrajinskih organa i lokalnih samouprava.

Uvodnu reč održali su Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije i Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Nacrt zakona predstavio je Darko Vučetić, šef Odseka za uspostavljanje i razvoj NIGP-a.

Osnovni ciljevi koji se ispunjavaju donošenjem ovog zakona su:

- kreiranje nacionalne infrastrukture za obezbeđivanje geoinformacija za javni sektor, privredu i javnost uopšte;

- obezbeđivanje razmene kvalitetnih, standardizovanih i interoperabilnih skupova prostornih podataka i servisa zasnovanih na saradnji unutar geosektora;

- efikasna i isplativa razmena informacija između javnog i privatnog sektora korišćenjem zajedničkih prostornih podataka kroz servise koji garantuju dostupnost, kvalitet i ažurnost;

- kreiranje okvira za podršku razvoja nacionalnog informacionog društva i međunarodne saradnje zasnovane na savremenim inicijativama i učešće u aktuelnim evropskim projektima.

Nakon održane prezentacije učesnici su uzeli aktivno učešće u diskusiji i davanju sugestija na Nacrt zakona. Svi prisutni su podržali donošenje ovakvog Zakona koji će unaprediti razmenu podataka kako na nacionalnom i regionalnom nivou.

Javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 7. decembra 2016. godine.

Svi zainteresovani mogu dostaviti komentare na tekst Nacrt zakona na elektronsku adresu: pp@rgz.gov.rs ili poštom na adresu: Republički geodetski zavod, Sektor za pravne poslove, Beograd, ul. Bulevar vojvode Mišića br. 39.

Izvor: Vebsajt Republički geodetski zavod, 22.11.2016.
Naslov: Redakcija