Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Uređuje se postupak za dobijanje, obnavljanje, oduzimanje licence i polaganje licencnog ispita, ukoliko zdravstveni radnik nije stekao dovoljan broj bodova iz programa edukacije. Takođe, predviđeno je izjednačavanje perioda obavezne prakse za diplomirane stomatologe, farmaceute, lekare i medicinske sestre, koji će za sve ove kategorije ubuduće iznositi šest meseci


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 20. novembra 2015. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se izjednačava period obavezne prakse za diplomirane stomatologe, farmaceute i medicinske sestre, a koji će za sve te kategorije ubuduće iznositi šest meseci.

Prema usvojenim rešenjima, pripravnički staž za zdravstvene radnike sa visokom stručnom spremom i za zdravstvene radnike i saradnike sa višom, odnosno srednjom stručnom spremom, iznosiće šest meseci, a za zdravstvene saradnike 12 meseci. Do sada su stomatolozi i farmaceuti imali obaveznu praksu u trajanju od 12 meseci.

Nova rešenja regulišu i status zdravstvenih radnika, na način da će taj status ubuduće imati i nastavnici ili saradnici fakulteta zdravstene struke koji izvode nastavu iz kliničkih predmeta i nastavnici i sradnici fakulteta koji ne izvode nastavu iz kliničkih predmeta, a pružaju zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama.

Usvojenim Zakonom se uređuje postupak za dobijanje, obnavljanje, oduzimanje licence i polaganje licencnog ispita ukoliko zdravstveni radnik nije stekao dovoljan broj bodova iz programa edukacije.

Omogućava se zdravstvenom radniku da nakon plaganja navedenog licencionog ispita, a pre isteka važenja licence, obnovi licencu i tako dobije dozvolu za samostalni rad.

Zakonom je predviđeno i da ministar zdravlja donosi akt kojim se uređuje da apoteke pored prometa lekova i medicinskih sredstava na malo mogu obavljati i promet dečje hrane, dijetetskih proizvoda i drugih sredstava za zaštitu zdravlja.

Novim rešenjima se ukida mogućnost da zdravstveni radnik kome je trajno oduzeta licenca može obavljati određene poslove iz zdravstvene delatnosti pod nadzorom onog ko ima licencu.

Kako je tokom skupštineske rasprave naveo ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, ovim Zakonom se unapređuje kvalitet zdravstvene zaštite na teritoriji Srbije i stvaraju uslovi za unapređenje rada zdravstvenih ustanova i privatne prakse, kao i drugih pravnih lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost.

Izvor: Vebsajt RTS, 20.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija