Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ULAGANJIMA: Propisom se ne ukida pravo na poslovnu tajnu


Predlogom zakona o ulaganjima strani investitori će zadržati pravo na poslovnu tajnu, izjavila je predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandra Tomić. Napominje da će se predviđenim zakonskim rešenjima stvoriti sistem koji će smanjiti mogućnost korupcije na najmanju moguću meru.

Ombudsman, Saša Janković, podneo je amandman na Predlog zakona u ime Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljuba Šabića, kojim se traži da Poverenik u svakom trenutku ima pristup ugovorima sa ulagačima.

Predsednica skupštinskog Odbora podseća da su Zaštitnik građana i Poverenik i dosada imali pravo na uvid u takve ugovore, napominjući da će ovim zakonskim rešenjem investitori zadržati pravo na poslovnu tajnu, jer se tako štite od konkurencije.

Na konstataciju da mnogo ugovora, poput onih koji se tiču "Fijata" i smederevske Železare zanimaju javnost, Tomićeva podseća da ih je nemoguće objaviti, jer se država obavezala da čuva poslovnu tajnu. U suprotnom, Republika Srbija bi pretrpela finansijsku štetu.

Tomićeva navodi da je iz Američke privredne komore stigao amandman kojim se traži da u slučaju dislokacije objekta koje gradi investitor, država mora da obešteti ulagača, dodajući da je to uobičajena praksa u svetu.

Govoreći o primedbama poslanika opozicije da će ovaj Zakon centralizivati korupciju, Tomićeva napominje da su do sada strani investitori dikrektno pregovarali sa resornim ministrom.

Predlogom zakona Vlada Republike Srbije nastoji da poboljša poslovno okruženje izjednačavanjem statusa stranih i domaćih investitora.

Predlog zakona predviđa formiranje Saveta za ekonomski razvoj, gašenje SIEPA i Nacionalne agencije za regionalni razvoj, a formiranje Razvojne agencije Srbije.

Ulaganja su podeljena na ona od nacionalnog značaja i ona koja su od posebnog značaja za lokalnu samoupravu. Definiše se šest kriterijuma po kojima će određivati da li je ulaganje od nacionalnog interesa, a ulagači mogu da računaju na jednu od četiri vrste podsticaja. Predviđeno je da uvoz opreme, koja predstavlja ulog stranog ulagača, bude oslobođen carine.

Izvor: Vebsajt RTS, 22.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija