Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REAGOVANJA STRUKE NA PREDLOG MINISTRA PRAVDE DA SE FORMIRA JEDAN APELACIONI SUD


Neujednačena sudska praksa je veliki problem domaćeg pravosuđa i dobro je otvoriti dijalog o načinima njegovog rešavanja. Ipak, predlog ministra pravde, Nikole Selakovića, da se formira jedan Apelacioni sud koji bi bio nadležan za celu Republiku Srbiju, prema rečima struke nije najbolji način da se to učini.

Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union i bivši sudija Vrhovnog suda, kaže da je neujednačena sudska praksa problem koji je dosta dugo prisutan u našem društvu.

- Kod nas se često dešava da sudovi u istim ili sličnim pravnim situacijama, donose različite odluke i to nije dobro - navodi Ivošević i napominje da je neki vid intervencije neophodan kako bi se sa ovom praksom raskrstilo.

Ipak, iako misli da bi formiranje jednog Apelacionog suda bio pomak u željenom pravcu, Ivošević predlaže nešto fleksibilniji pristup.

- Mogao bi da se formira jedan Apelacioni sud, ali da se postojeći sudovi pretvore u njegova odeljenja. Na taj način bi se održavanjem opštih sednica tog apelacionog suda, na kojem učestvuju sve sudije jednog suda, došlo do ujednačavanja sudske prakse, a istovremeno bi izbegli zagušenje do kog bi moglo da se dođe ukoliko bi se svi predmeti slili u jedan sud - kaže Ivošević.

Prema njegovim rečima, koordinacija tih fizički udaljenih odeljenja bi u današnje doba bila lako uspostavljena putem elektronske komunikacije.

Omer Hadžiomerović, potpredsednik Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu, kaže da ovo nije prvi put da se u javnosti govori o formiranju jedinstvenog Apelacionog suda kao odgovor na neujednačenu sudsku praksu.

- Nisam siguran da bi jedan takav sud ujednačio praksu. Imate primer Upravnog suda koji je organizovan na sličan način, pa se vide problemi u njegovom radu - tvrdi Hadžiomerović.

Prema njegovim rečima, rešavanje problema neujednačene prakse zahteva drugačije mehanizme.

- Mogao bi da se uspostavi vanredni pravni lek koji bi omogućavao da slučajevi neujednačene sudske prakse idu pred Vrhovni kasacioni sud - navodi Hadžiomerović jedan od primera koji bi doprineli rešavanju ovog problema.

On naglašava da je jako dobro što je neujednačena sudska praksa prepoznata kao problem, ali dodaje da bi trebalo posvetiti pažnju i uzrocima koji do nje dovode.

- Trebalo bi videti zbog čega dolazi do neujednačene sudske prakse. Moramo da ustanovimo da li su krivi zakoni ili same sudije ili nešto treće - navodi Hadžiomerović.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 21.10.2015.
Naslov: Redakcija